Prirodni vitamini

Prirodni vitamini se brže usvajaju i duže ostaju u organizmu nego sintetički. Dobijaju se iz voća, povrća, meda, gljiva, šumskih plodova. Oni regulišu sve procese u telu, i zato se moraju svakodnevno konzumirati. Često prvi izbor kod pada imuniteta i energije.

Predstavljaju organska jedinjenja sa regulatornom i zaštitnom funkcijom, neophodna ljudskom organizmu za normalan razvoj i obavljanje telesnih funkcija.

Vitamini se dele u dve grupe – prvu grupu čine vitamin C i vitamin B kompleksa koji su rastvorljivi u vodi, koji brzo deluju i brzo se eliminišu iz organizma.

U drugoj grupi su vitamin A, D, E i K, koji su rastvorljivi u mastima, te se sporije resorbuju u digestivnom, deponuju se i duže ostaju u organizmu.

Najbogatiji prirodni izvori vitamina su:

Ekstrahuju iz prirodnih sastojaka ili hrane.

Minerali

Minerali su neorganski hemijski elementi, neophodni za normalno funkcionisanje organizma, u kojem se pojavljuju kao slobodni joni ili kao sastavni deo organskih spojeva. Učestvuju u nizu biohemijskih procesa, a neki su i strukturalni elementi organizma.

Najbogatiji izvori minerala su:

Bakar:

mahunarke, grašak, šljive, integralna pšenica…

Cink:

pšenične klice, semenke, jaja, mleko u prahu, senf…

Fosfor:

integralne žitarice, jaja, semenke, jezgrasti plodovi…

Folna kiselina:

šargarepa, kvasac, žumance, dinja, kajsija, crno ražano brašno…

Gvožde:

crveno meso, džigerica, žitarice, riba, žumance, jezgrasti plodovi, suve breskve, pasulj…

Hlor:

masline i maslinovo ulje

Hrom:

kukuruzno ulje

Jod:

crni luk, alge

Kalcijum:

mleko, jogurt, sir, integralne žitarice, zeleno povrće, jezgrasti plodovi, orasi, susam…

Kalijum:

agrumi, dinja, paradajz, jabukovo sirće, banana, krompir, suve kajsije…

Magnezijum:

smokve, limun, grejpfrut, badem, zeleno povrće…

Selen:

mekinje, pšenične klice, crni luk, paradajz, prokelj, brazilski orah…

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top