Gi puter

Gi puter je prečišćeni puter (naš narod ga zna pod imenom “maslo”), odnosno puter oslobođen vode, proteina, zasićenih masnih kiselina, laktoze i ostalih čvrstih komponenti mleka.

Koristi se kao zamena za ulja i ostale masnoće u svakodnevnom kuvanju, kao namaz umesto putera, margarina.

Veoma je pogodan za prženje, jer se za razliku od ostalih masnoća ne raspada na visokim temperaturama (“tačka dimljenja” mu je preko 250 C) i zadržava svoj prirodni ukus. Probajte da pržite/dinstate povrće – osvojiće vas njegov ukus i miris.

Ima sposobnost da upija lekovita svojstva biljaka i da ih pojačava,
pa se zbog tog često koristi u medicini i kozmetici. Bogat lako varljivim masnim kiselinama “kratkog lanca” i vitaminima A, D, E i K. Sadrži, takođe, 3% linolske kiseline koja je moćan antioksidant a mogu ga koristiti i osobe osetljive na laktozu jer se u procesu pričišćavanja kuvanjem uklanja laktozni sadržaj.

Lekovita svojstva:

Balansira višak stomačne kiseline, poboljšava probavu, utiče na kvalitet pamćenja i učenja, usporava starenje organizma, podiže imunološki sistem organizma. Kod spoljne upotrebe smiruje iritirane sinuse (nanosi se na unutrašnju stranu nosa).

Pomešan sa medom zaceljuje rane i smiruje upalne procese i plikove. Pomešan sa biljkama (ruzmarin, kamilica itd) blagotvoran je prilikom masaže osetljive kože.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top