Gi puter

Gi puter je prečišćeni puter (naš narod ga zna pod imenom “maslo”), odnosno puter oslobođen vode, proteina, zasićenih masnih kiselina, laktoze i ostalih čvrstih komponenti mleka.

Maslac koji je pažljivo kuvan na niskoj temperaturi kako bi se uklonila voda, mlečni proteini i šećer. On sadrži savršeno izbalansiranu kombinaciju esencijalnih masnih kiselina.

Danas većina masti koje koristimo prolazi kroz procese industrijske rafinacije i hidrogenizacije, gubeći tako svoju prirodnu vrednost i postajući potencijalno nezdrave. Zasićene masne kiseline u gi maslacu zadržavaju svoj prirodni oblik, pružajući organizmu energiju, osećaj sitosti i podržavajući metaboličke procese.

Gi se koristi u indijskoj kuhinji već hiljadama godina, a indijska medicina mu pripisuje i lekovita svojstva.

Koristi se kao :

zamena za ulja i ostale masnoće u svakodnevnom kuvanju, kao namaz umesto putera, margarina.

Veoma je pogodan za prženje, jer se za razliku od ostalih masnoća ne raspada na visokim temperaturama (“tačka dimljenja” mu je preko 250 C) i zadržava svoj prirodni ukus. Probajte da pržite/dinstate povrće – osvojiće vas njegov ukus i miris.

Gi ima sposobnost da upija lekovita svojstva biljaka i da ih pojačava.

Zbog tog često koristi u medicini i kozmetici. Bogat lako varljivim masnim kiselinama “kratkog lanca” i vitaminima A, D, E i K. Sadrži, takođe, 3% linolske kiseline koja je moćan antioksidant a mogu ga koristiti i osobe osetljive na laktozu jer se u procesu pričišćavanja kuvanjem uklanja laktozni sadržaj.

Zašto ga treba koristiti:

Balansira višak stomačne kiseline, poboljšava probavu, utiče na kvalitet pamćenja i učenja, usporava starenje organizma, podiže imunološki sistem organizma. Kod spoljne upotrebe Gi smiruje iritirane sinuse (nanosi se na unutrašnju stranu nosa).

Gi maslac pomešan sa medom zaceljuje rane i smiruje upalne procese i plikove. Pomešan sa biljkama (ruzmarin, kamilica itd) blagotvoran je prilikom masaže osetljive kože.

Ukus gi maslaca je blag, slatkast i orašast, što ga čini savršenim dodatkom mnogim jelima. Proces njegove izrade podrazumeva pažljivo i dugotrajno kuvanje vrhunskog putera, bez dodataka ili drugih sastojaka.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top