Organski Amarant 500g
Amarant podseća na sočivo, a krasi ga osobina da ne sadrži gluten pa ga slobodno u ishrani mogu koristiti i ljudi koji pate od celijaklije (glutenske enteropatije).
Zbog visokog sadržaja kvalitetnih belančevina, nadmašuje mnoge žitarice. Poseduje esencijalnu kiselinu lizin koja se inače retko nalazi u biljkama. Sadrži oko osam odsto masti, od kojih 75 odsto čine nezasićene masne kiseline.
Ugljeni hidrati u zrnu Amaranta su uglavnom u obliku skroba. Amarant poseduje mnoštvo minerala. Na prvom mestu je sumpor koji pomaže jetri i lučenju žuči. Tu je i magnezijum zadužen za učestvovanje u enzimskim procesima, smanjivanje holesterola i neophodan je za normalnu funkciju vitamina C i delovanje vitamina B1.
Podiže imunitet i daje snagu. Savetuje se u ishrani mališana, trudnica i starijih ljudi.
Amarant je prirodni izvor je gvožđa koje ulazi u sastav porfirina, gradi hemoglobin, mioglobin, enzime disanja i drugo.
Dok kalcijum iz amaranta pomaže metabolizam gvožđa, učestvuje u mineralizaciji kostiju i zuba, kalijum učestvuje u održavanju acido-bazne ravnoteže i osmotskog pritiska, i igra važnu ulogu u kontrakciji mišića. Cink iz ove biljke učestvuje u stvaranju kolagena, pomaže metabolizam proteina, ugljenih hidrata i fosfora.
Amarant ima visok sadržaj bakra, fosfora i selena podstiče formiranje kostiju i sintezu hemoglobina, pospešuje nervnu aktivnost, ćelijski rast i reparaciju, jača imunitet.
Kompleks vitamina B, vitamin A, E i C u njegovom sastavu dodatno doprinose dobrom zdravlju. Teško je nabrojati lekovita dejstva amaranta na ljudski organizam. Osim što jača nervni sistem, pozitivno utiče na moždane funkcije i metabolizam.
Ukoliko dva do tri puta nedeljno uz doručak pojedete porciju amaranta, zaštitićete se od kijavice, gripa i prehlade.
Upotreba :
Koristi se kao zrnasta hrana i kao povrće. Može se dodati u supe i variva da bi se zgusnulo jelo. Može se mleti u brašno i uz dodatak pšeničnog brašna koristiti pri izradi hleba testenine, keksa. Kada se prži ima ukus oraha i prijatnu aromu.
Način pripreme:
1 šolja amaranta i 2-2,5 šolje vode da provri, dodati so I kuvati na tihoj vatri 30-35 minuta. Dodati po želji žitarice, kukuruz, ječam i povrće po želji.
Ako ste na bezglutenskoj ishrani, ili ste dijabetičar, ako sledite principe vegetarijanske ishrane ili se jednostavno pokušavate hraniti što zdravije i trudite se da vaša ishrana bude što bolje izbalansirana amarant je namirnica koja će savršeno odgovarati Vašim zahtevima.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energetska vrednost 102 kcal
Proteini 3g
Ugljeni hidrati 1g
Masti 1g
Pakovanje 500g Beyond