Brašno od Žira 500g Škap

810 RSD

Brašno od žira je proizvedeno od hrastovog žira pri niskoj termičkoj obradi. Upotrebljava se za izradu hleba, peciva, palačinki, kolača i drugih proizvoda.

Brašno od Žira 500g

Brašno od žira je proizvedeno od hrastovog žira pri niskoj termičkoj obradi. Upotrebljava se za izradu hleba, peciva, palačinki, kolača i drugih proizvoda.

Vlakna koja žir sadrži dobro utiču na digestivni trakt i tako pomažu kod varenja i izbacivanja taloga iz sistema za varenje. Na taj način vlakna omogućavaju organizmu da upija hranljive materije iz bilo koje hrane koja se konzumira.

Najnovije ispitivanje ukazuje da Škapovo brašno sadrži esencijalne nutrijente iz grupe B vitamina i to: B1, B2, B3, B6, B9.

Takođe može koristiti kao dodatak jelima pri čemu ono zgušnjava osnovnu masu u koju se dodaje – čorbe, kuvana jela, variva i td i pri tome se ponaša kao prirodni Gustin. A zbog svog velikog bogatstva mineralima, ovo brašno takođe obogaćuje svako jelo ili čorbu u koje se dodaje.

Lekovitost:

  • Sadrži 25% biljnih vlakana značajnih za metabolizam organizma.
  • Nema glutena u sebi.
  • Ima ulogu prirodnog gustina.
  • Može se dodavati kao začin u sva jela.
  • Snižava nivo insulina i podstiče rad pankreasa.

U 100 grama ploda nalazi se:

144mg fosfora, 83 mg kalcijuma, 56 mg magnezijuma, 300 mg kalijuma, i više od deset izuzetih minerala koji nam svakodnevno nedostaju. Plod žira je bogat sa ugljenim hidratima čak 55 do 60%, proteina ima oko 5,5%.

Pre upotrebe potrebno je brašno izmešati sa pšeničnim brašnom u omeru 1:5, znači na pet kašika pšeničnog brašna dodaje se jedna kašika  žirovog brašna.

U protivnom, ako se ne bi mešalo, hleb i pecivo od žira bilo bi veoma tvrdo, jer ovo brašno ima svojstvo zgušnjavanja onog u šta se doda. Zatim se standardnim postupkom vrši priprema dalje za izradu željenog proizvoda – hleb, pecivo, kolači.

Recept za hleb:

Brašnu od žira dodaje se pšenično u odnosu 50:50 u kilogramu smese. Potrebno je i 40 g kvasca, 25 g soli i vode po potrebi.

Testo mora odmarati jedan sat, poželjno na temperaturi od 23°C. hleb se peče 40 minuta na 187°C. Pečeni hleb je blago gorak, mirisa i ukusa sličnog orahu.

Sastav:

100% hrastov žir.

Namena:

Jedna kašičica brašna od žira uneta neposredno posle obroka sa vodom  snižava nivo insulina i podstiče rad pankreasa.

Pakovanje 500g Škap

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top