Falafel Soligrano 140g

270.00RSD

Vege falafel je mix od leblebije i spelte koji garantuje odličan ukus a pri tom je veoma zdrav i nutritivno bogat obrok.

Falafel Soligrano

Vege falafel je mix od leblebije i spelte koji garantuje odličan ukus a pri tom je veoma zdrav i nutritivno bogat obrok.Falafel je veoma popularno jelo u arapskim zemljama koje oduševljava ukusom i biljnom aromom.

Falafel je napravljen od zdravih leblebija

One dolaze u raznim bojama, kao što su crna, bež, braon i crvena i čine sastavni dio srednjo-istočne i indijske kuhinje.

Takođe je vaoma svestrana i može se koristiti za kuhanje bilo kakvih jela i može biti inkorporirana u bilo kojoj kuhinji. Osim jedinstvenog ukusa i arome, leblebije takođe dolaze sa dosta zdravstvenih koristi.

Leblebije su bogate vlaknima i pomažu u gubitku težine

Leblebije su bogate kako rastvorljivim. tako i nerastvorljivim vlaknima. Dok rastvorljiva vlakna pomažu da žuč bude pod kontrolom, nerastvorljiva vlakna pospješuju varenje i pomažu kod mršavljenja. Takođe čine da se osjećate sito duže vrijeme.

Dobar su izvor proteina za vegetarijance

Mnogi vegetarijanci propuštaju proteine koji se mogu lako dobiti u hrani životinjskog porijekla. Da biste izbjegli ovo možete se opredijeliti za obrok sa leblebijom i cijelim zrnom pšenice. Ovo je dobar izvor proteina bez dodatka kalorija i nezasićenih masti.

Nutritivni sastav zrna spelte

Kao što znate spelta je vrlo kvalitetna namirnica bogata vitaminima, mineralima, belančevinama, proteinima, aminokiselinama, mastima i celulozom.

Optimalna količina ovih materija i laka svarljivost čine je značajnom namirnicom i preporučuje se za ishranu ljudi koji imaju određenih zdravstevnih problema ali i kod potpuno zdravih osoba.

Zrno krupnika sadrži znatno više esencijalnih aminokiselina leucina, metionina i fenilalanina u poređenju sa običnom pšenicom.

Zanimljiv je takođe odnos hormona u sastavu spelte. Taj optimalan i izbalansiran odnos hormona, fenilanina, adrenalina, noradrenalina i dopamina izuzetno dragoceno utiče na naš organizam.

Nedostatak dopamina – pod određenim uslovima – može izazvati Parkinsonovu bolest. Noradrenalin i adrenalin su odgovorni za dobro raspoloženje.

Njihov nedostatak može dovesti do teške depresije. Oba hormona su odgovorna za regulaciju nivoa šećera u krvi. Triptofan pospešuje sintezu serotonina, odnosno hormona koji utiče na raspoloženje i psihičku ravnotežu.

Što se same lekovitosti tiče, spelta je izuzetno lekovita i atraktivna namirnica u nutritivnom i makrobiotičkom smislu.

Organizam vrlo lako usvaja speltu kao namirnicu, lako je vari, izdvaja iz nje neophodne sastojke za normlano funkcionisanje organizma a samim tim ćelije u organizmu dobijaju neophodnu hranu za njihovu pravilno funkcionisanje.

Ukoliko je moguće bilo bi dobro u potpunosti zameniti korišćenje obične pšenice uvođenjem spelte u ishranu. Zahvaljući prisustvu složenih ugljenih hidrata, spelta je zdrava hrana za sportiste i druge fizički aktivne osobe.

Daje energiju koja se postepeno oslobađa i kvalitetno ugrađuje u organizam. Za razliku od drugih žitarica, spelta je bogatija u biljnim vlaknima, koja su rastvorljiva u vodi, pa se zbog toga spelta znatno lakše vari.

Što se tiče kalorijske vrednosti spelte, možemo konstatovati da je spelta vrlo lagana hrana ne opterećuje mnogo organe za varenje.

Preporučuje se :

Vegeterijancima

Dijabetičarima

Osobama sa povišenom masnoćom u krvi

Osobama koje poste

Osobama na dijeti

Svima koji žele da se zdravo hrane

Zašto predstavlja zdrav obrok :

Visok sadržaj dijetalnih vlakana

Veoma sit obrok

Ne sadrži nikakvu masnoću

Bez soje 

Izvor biljnih proteina

Bez dodatka boje, arome konzervansa… 

I na kraju veoma brza i jednostavna priprema🤗 a pri tom možete spremati hranu koju god poželite ❤️.

Priprema

Sadržaj kesice pomešati sa 160 ml vode, sačekati 30 minuta a onda formirati od 15-17 kuglica. Pržiti u vrelom ulju ili pek papiru dok ne porumene, tako da spolja budu hrskavi a iznutra ostanu mekani.

Falafela možete pripremati kao

Sarmu

Paprike punjene

Musaku

Špagete

Burgere

Jednostavno samo pustite mašti na volju.

Falafel se može servirati bez dodataka, ali je uobičajenije da se stavlja u lepinju, preliva tahinom (popularna vrsta sosa od mlevenog susama) ili humusom (vrsta sosa od leblebija), uz dodatak raznovrsne sitno iseckane salate.

Sastav:

Leblebija, spelta i začini .

Posno na vodi

Falafel Soligrano 140g

Scroll to Top