Gi puter Lila Ma 370g

1.299 RSD

Gi puter povećava dugovečnostmemoriju, moć odlučivanja inteligenciju .

Nema na zalihama

Gi puter Lila Ma 370g

Gi puter Lila Ma je zdraviji od običnog maslaca utoliko što ima manje mlečnih proteina. Lakše podnosi visoke temperature prženja. Ajurvedska medicina mu pripisuje razna blagotvorna svojstva.

Dobija se kuvanjem običnog putera na umerenoj temperaturi. Zove se prečišćen jer se prilikom kuvanja iz običnog maslaca odvajaju mlečne supstance. One će se izdvojiti na površini, a potom se jednostavno uklanjaju kašikom.

Ljudi su od drevnih vremena težili da koriste hranu koja će im dati više snage, inteligencije, produžiti život i mladolikost, učiniti ih privlačnijim i poželjnijim…

Jogi maslo (gi) upravo spada u ovu vrstu namirnica.

Maslo od kravljeg putera (ghi) vekovima je korišćeno u našoj zemlji i kao mast i kao ulje, sve do masovnije pojave frižidera i zamrzivača, koji su omogućili da se puter čuva duže i bezbednije nego do tada. Osnovni razlog proizvodnje masla na našim prostorima je bio ekonomski – maslo se ne kvari na sobnoj temperaturi, za razliku od putera.

Tokom pretvaranja maslaca u maslo, dolazi do isparavanja vode i taloženja teško svarljivih mlečnih proteina, holesterola i različitih nečistoća na dnu posude u kojoj se sprema maslo. Jednostavnim mehaničkim filtriranjem, maslo se odvaja od nečistoća, čime se dobija najkvalitetnija masna supstanca, u ajurvedi poznata kao ghi.

Za razliku od putera, koji sadrži dosta vode i lako se kvari, Ghi je skoro 100% čista mlečna masnoća, pa stoga može da se čuva neograničeno dugo.

Što je stariji, ghi je bolji (jači), a postoji mišljenje da kap ghija starog deset godina može da povrati čoveka iz kome. Zabeleženo je da neke porodice u Indiji ostavljaju ghi da stari i do sto godina. U ajurvedi se smatra da je maslo najbolja od svih masnih supstanci. Može da se koristi i kao mast i kao ulje, jer se topi već na 32° C.

U izvornom ajurvedskom tekstu, Čarak Samhiti piše:

„Gi od kravljeg mleka jača pamćenje, intelekt, snagu probave, seme, ođas, kaphu i mast. On smiruje pitu, vatu, trovanja, ludilo, tuberkulozu i groznicu. To je najbolja od svih masnih supstanci.. On je zdrav, hladan i sladak. Kada se Gi upotrebi na ispravan način, povećava svoje osobine hiljadu puta i donosi mnogostruke koristi.”

Izuzetno moćan kada se pomeša s lekovitim biljem, jer ima sposobnost da prenosi lekovite materije čak i u najdublja tkiva. Stoga se često koristi u pripremi ajurvedskih lekova, dodataka ishrani i ajurvedskoj kozmetici.

Zdravstveni benefiti  korišćenja:

  • Balansira višak stomačne kiseline
  • Poboljšava probavu
  • Utiče na kvalitet pamćenja i učenja
  • Usporava starenje organizma
  • Podiže celokupan imunološki sistem organizma
  • Čisti krvne sudove
  • Smiruje iritirane sinuse
  • Pomešan sa medom zaceljuje rane i smiruje upalne procese i plikove
  • Pomešan sa biljkama (ruzmarin, kamilica)
  • Blagotvoran je prilikom masaže osetljive kože

Ima blag, slatkast i orašast ukus. Izrađen je dugotrajnim blagim kuvanjem putera odličnog kvaliteta. Ne sadrži nikakve druge sastojke ili dodatke.

Sastav:

prečišćen maslac.

Način primene:

Ghi možete koristiti kao namaz, dodatak jelima, a on  je masnoća koja zbog svog čistog stanja podnosi veoma visoke temperature, do 190° C. Pa se zbog svojih jedinstvenih osobina preporučuje čak i za pečenje i prženje, jer se za razliku od ostalih masnoća ne raspada na visokim temperaturama i zadržava svoj prirodni ukus.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 3682kJ/896kcal.

Masti 99g

od kojih zasićene masne kiseline 67g

Ugljeni hidrati 0g

od kojih šećeri 0g

Proteini 0g

So 0g

Vlakna 0g

Pakovanje 370g Lila Ma

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top