Leblebija kuvana organska
Leblebija kuvana se koristi za najrazličitije salate, supe i variva. Od nje se mogu spremati i uštipci, palačinke, paštete i razni drugi namazi. Pored semena, za ljudsku ishranu se koriste još i klice kao i sveže lišće, ali o tom – potom, hajde da savladamo prvo zrno.
Ova mahunarka je prebogata proteinima i vlakinima, a kao prateći elemeti su vitamini i minerali za koje nauka ima dokaze da su od velike važnosti za naše zdravlje.
Jedna šolja ove namirnice vam takođe obezbeđuje 50 % dnevne potrebe organizma za kalijumom, 2% za vitaminom A, 13% za vitaminom C, 69% za gvožđem, 55% za vitaminom B6 i 57 % za magnezijumom.
Sastav
100% kuvana leblebija organska bez aditiva i konzervansa.
Pored svega toga leblebija sadrži i vitamin K, gvožđe, fosfor, cink, bakar, mangan, i selen .Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuvana leblebija sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa.
Količina kalcijuma u leblebiji je takođe visoka i udružena je s belančevinama koje povećavaju njegovu apsorbciju. Leblebija ima nizak glikemijski indeks.
Jedna od najvažnijih promena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija.
Pored toga tu je kalijum koji je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.Leblebije su posebno bogate vlaknima. Istraživanja su pokazala da ljudi sa dijabetesom tipa 1 koji konzumiraju hranu sa visokim sadržajem vlakana imaju niži nivo glukoze u krvi.
Za osobe sa dijabetesom tipa 2, veći unos vlakana može poboljšati nivo šećera u krvi, masti i nivo insulina.
Zdravlje kostiju
Gvožđe, fosfat, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin c u leblebijama doprinose izgradnji i održavanju strukture i čvrstoće kostiju.
Krvni pritisak
Održavanje unosa sa niskim sadržajem natrijuma (niskim sadržajem soli) je od suštinskog značaja za održavanje niskog krvnog pritiska. A povećanje unosa kalijuma može biti isto toliko važno zbog njegovih vazodilatacionih efekata.
Srce
Visok sadržaj vlakana, kalijuma, vitamina C i vitamina B6 utiče na bolji rad srca. Leblebije sadrže značajne količine vlakana, što pomaže u smanjenju ukupne količine holesterola u krvi, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Kod obolelih od karcinoma
Iako selen nije prisutan u većini voća i povrća, može se naći u leblebijama. Pomaže da enzimi jetre funkcionišu pravilno i detoksifikuju neka jedinjenja koja izazivaju rak u organizmu.
Pored toga, selen sprečava upale i smanjuje stopu rasta tumora. Leblebije takođe sadrže folate, koji igraju ulogu u sintezi i popravci DNA i tako pomažu u sprečavanju stvaranja ćelija karcinoma mutacijom DNA.
Holesterol
Istraživanja pokazuju da uključivanje leblebija u ishranu smanjuje količinu lipoproteina niske gustine ili lošeg holesterola u krvi.
Upale
Holin u leblebijama pomaže spavanju, pokretima mišića, učenju i pamćenju.
Holin takođe pomaže u održavanju strukture ćelijskih membrana, prenošenju nervnih impulsa i asistira pri apsorpciji masti i smanjuje hronično upalu.
Regulisanje varenja
Zbog svog visokog sadržaja vlakana, leblebije utiču na sprečavanje kostipacije i na regulisanje i zdravlje digestivnog trakta.Održavanje telesne težine Dijetetska vlakna funkcionišu kao „agensi za punjenje“ u digestivnom sistemu.
Ova jedinjenja povećavaju osećaj sitosti i smanjuju apetit, utičući na duži osećaj sitosti i time smanjuju ukupan unos kalorija. Sastav i hranljiva vrednost leblebije .sadrži 23 % belančevina53 % ugljenih hidrata4-5 % biljnog ulja3-5 % celuloze3 % mineralnih materija.
Jedna šolja barenih leblebija sadrži:
- 270 kalorija
- 45g ugljenih hidrata
- 4g masti
- 15g proteina
- 13g vlakana.
Recept za domaći humus
- 300g kuvane leblebija
- 2 kašike tahinija
- sok od jednog limuna
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica kumina
- pola kašičice soli
- malo bibera
Začine možete staviti po vašoj želji.
Kuvane leblebije zajedno sa ostalim sastojcima stavite u blender i smiksajte. Ukoliko bude previše gusto, i teško se blendira, samo dodajte malo vode ili tahinija.