Leblebija kuvana organska 660g Jardin

420.00RSD

Leblebija ima veoma nizak glikemijski indeks.Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuvana leblebija sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa.

Leblebija kuvana organska

Leblebija kuvana se koristi za najrazličitije salate, supe i variva. Od nje se mogu spremati i uštipci, palačinke, paštete i razni drugi namazi. Pored semena, za ljudsku ishranu se koriste još i klice kao i sveže lišće, ali o tom – potom, hajde da savladamo prvo zrno.

Ova mahunarka je prebogata proteinima i vlakinima, a kao prateći elemeti su vitamini i minerali za koje nauka ima dokaze da su od velike  važnosti za naše zdravlje.

Jedna šolja ove namirnice vam takođe obezbeđuje 50 % dnevne potrebe organizma za kalijumom, 2% za vitaminom A, 13% za vitaminom C, 69% za gvožđem, 55% za vitaminom B6 i 57 % za magnezijumom.

Sastav

100% kuvana leblebija organska bez aditiva i konzervansa.

Pored svega toga leblebija sadrži i vitamin K, gvožđe, fosfor, cink, bakar, mangan,  i selen .Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuvana leblebija sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa.

Količina kalcijuma u leblebiji je takođe visoka i udružena je s belančevinama koje povećavaju njegovu apsorbciju. Leblebija ima nizak glikemijski indeks.

Jedna od najvažnijih promena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija.

Pored toga tu je kalijum koji je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.Leblebije su posebno bogate vlaknima. Istraživanja su pokazala da ljudi sa dijabetesom tipa 1 koji konzumiraju hranu sa visokim sadržajem vlakana imaju niži nivo glukoze u krvi.

Za osobe sa dijabetesom tipa 2, veći unos vlakana može poboljšati nivo šećera u krvi, masti i nivo insulina.

Zdravlje kostiju

Gvožđe, fosfat, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin c u leblebijama doprinose izgradnji i održavanju strukture i čvrstoće kostiju.

Krvni pritisak

Održavanje unosa sa niskim sadržajem natrijuma (niskim sadržajem soli) je od suštinskog značaja za održavanje niskog krvnog pritiska. A povećanje unosa kalijuma može biti isto toliko važno zbog njegovih vazodilatacionih efekata.

Srce

Visok sadržaj vlakana, kalijuma, vitamina C i vitamina B6 utiče na bolji rad srca. Leblebije sadrže značajne količine vlakana, što pomaže u smanjenju ukupne količine holesterola u krvi, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Kod obolelih od karcinoma

Iako selen nije prisutan u većini voća i povrća, može se naći u leblebijama. Pomaže da enzimi jetre funkcionišu pravilno i detoksifikuju neka jedinjenja koja izazivaju rak u organizmu.

Pored toga, selen sprečava upale i smanjuje stopu rasta tumora. Leblebije takođe sadrže folate, koji igraju ulogu u sintezi i popravci DNA i tako pomažu u sprečavanju stvaranja ćelija karcinoma mutacijom DNA.

Holesterol

Istraživanja pokazuju da uključivanje leblebija u ishranu smanjuje količinu lipoproteina niske gustine ili lošeg holesterola u krvi.

Upale

Holin u leblebijama pomaže spavanju, pokretima mišića, učenju i pamćenju.

Holin takođe pomaže u održavanju strukture ćelijskih membrana, prenošenju nervnih impulsa i asistira pri apsorpciji masti i smanjuje hronično upalu.

Regulisanje varenja

Zbog svog visokog sadržaja vlakana, leblebije utiču na sprečavanje kostipacije i na regulisanje i zdravlje digestivnog trakta.Održavanje telesne težine Dijetetska vlakna funkcionišu kao „agensi za punjenje“ u digestivnom sistemu.

Ova jedinjenja povećavaju osećaj sitosti i smanjuju apetit, utičući na duži osećaj sitosti i time smanjuju ukupan unos kalorija.  Sastav i hranljiva vrednost leblebije .sadrži 23 % belančevina53 % ugljenih hidrata4-5 % biljnog ulja3-5 % celuloze3 % mineralnih materija.

Jedna šolja barenih leblebija sadrži:

 • 270 kalorija
 • 45g ugljenih hidrata
 • 4g masti
 • 15g proteina
 • 13g vlakana.

Recept za domaći humus

 1. 300g kuvane leblebija
 2. 2 kašike tahinija
 3. sok od jednog limuna
 4. 1 čen belog luka
 5. 1 kašičica kumina
 6. pola kašičice soli
 7. malo bibera

Začine možete staviti po vašoj želji.

Kuvane leblebije zajedno sa ostalim sastojcima stavite u blender i smiksajte. Ukoliko bude previše gusto, i teško se blendira, samo dodajte malo vode ili tahinija.

Leblebija kuvana organska 660g Jardin
Scroll to Top