Sale!

Lešnik pečeni 100g rinfuz

119.00RSD

Ako se redovno konzumira, može da snizi pritisak, a dobar je i kao antioksidans

Lešnik pečeni 

 

Neverovatan izvor minerala (magnezijum, fosfor, cink, bakar, gvožđe, kalcijum). Lešnik je jedna od energetski najvrednijih namirnica.  Pored konzumiranja jezgra, u lečenju (ali i prevenciji) od žutice, upale pluća i niskog pritiska koriste se i cvetne rese sa leske, ali i kora i lišće leske, iz kojih se dobija lekoviti tanin.

Lešnik bogat je proteinima i vitaminima iz B grupe, posebno vitaminima B6 i B1. Oni su važni za mišićnu masu, energiju, jačanje koncentracije i celokupnog nervnog sistema.

U plodu leske ima i vitamina A koji povoljno deluje na kožu, kosu, jača zube i pospešuje imunitet. Vitamin E održava vitalnost kože i povoljno utiče na krvne sudove, pa samim tim čuva i srce.

On sadrži Omega 3 i Omega 6 kiseline koje održavaju vitalnost organizma, a izvor je i minerala poput magnezijuma, fosfora, cinka, bakra, gvožđa i kalcijuma.

Ako se lešnik pečeni redovno konzumira, može da snizi pritisak, a dobar je i kao antioksidans. Lešnik je u energetskom smislu izuzetno vredna namirnica, pa se preporučuje sportistima i mladima, a starijim osoba koristan je kao preventiva od srčanog udara i za održavanje vitalnosti.

Lešnik je bogat nezasićenim mastima koje su korisne za kardiovaskularni sistem. Velika koncentracija oleinske kiseline .

Bogatstvo kalcijuma i mastima snižava LDL, odnosno loš holesterol. magnezijuma reguliše kontrakciju srčanog mišića i na taj način smanjuje mogućnost infarkta i drugih oboljenja izazvanih nepravilnim radom srca. Oko sto grama lešnika može da zadovolji 86 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina E.

Čuvar srca 

Lešnik je bogat nezasićenim mastima koje su korisne za kardiovaskularni sistem. Velika koncentracija oleinske kiseline u ovim mastima snižava LDL, odnosno loš holesterol. Bogatstvo kalcijuma i magnezijuma reguliše kontrakciju srčanog mišića i na taj način smanjuje mogućnost infarkta i drugih oboljenja izazvanih nepravilnim radom srca.

Štiti kožu 

Oko sto grama lešnika može da zadovolji 86 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina E. Studije su pokazale da nas pomenuti vitamin štiti od brojnih kožnih oboljenja. Budući da je leto na pomolu, prete nam štetni efekti ultravioletnog zračenja, opasnost od pojave raka kože i preuranjenog starenja, a kao prevencija pomoći će nam upravo hranjljiva svojstva ovog jezgrastog voća.

Vitamin E, još jedan od plemenitih sastojaka jezgra lešnika, održava vitalnost kože i povoljno utiče na krvne sudove, pa samim tim čuva i srce.

Vitamini K i F utiču povoljno na metabolizam, rast kose i zdravlje kože.

Jezgro lešnika sadrži izuzetno visok procenat visoko kvalitetnih, lako svarljivih materija. Bogat je proteinima i vitaminima B grupe, a posebno vitaminima B6 i B1. Ovi vitamini su važni za mišićnu masu i energiju, ali i za jačanje koncentracije i celokupnog nervnog sistema. Pravilan unos vitamina B, posebno B6, je bitan faktor u prevenciji depresije ( zato se trudnicama savetuje unos ovog vitamina, da bi se izbegla post-porođajna depresija).

Vitamin A

koji se takodje nalazi u plodu leske, deluje povoljno na kožu, kosu, jača zube, kao i većinu untrašnjih organa, ali, najbitnije, jača imunitet organizma.

Kao lek 

Ulje koje se dobija od lešnika primenjuje se kod masaže, a ima ga i u kozmetičkim preparatima za zaštitu od sunca. U kineskoj medicini plod ovog voća koristi se za lečenje impotencije. U narodnoj medicini, čaj od ljuske ili neoljuštenog lešnika koristi se u lečenju urinarnih bakterijskih infekcija, stomačnih problema i hemoroida. Osim toga, od ovog čaja prave se obloge koje se stavljaju na rane i proširene vene na nogama.

Lešnik u trudnoći

Buduće mame, naročito ako su vegetarijanke, dodatnu količinu kalcijuma mogu da dobiju iz zelenog lisnatog povrća (kelj, brokoli, peršun), potom iz badema, lešnika, oraha, kikirikija, pistaća, ali i iz suvog grožđa, smokava i šljiva, susama, kao i iz morskih algi i kore limuna i pomorandže.

 

Lešnik pečeni 100g rinfuz

Scroll to Top