Muskatni orah (Myristica fragrans) 50g

350 RSD

Muskatni orah (Myristica fragrans) je specifična začinska i lekovita biljka koja vodi poreklo iz Indonezije sa takozvanih “začinskih ostrva” – Maluka ostrva.

Nema na zalihama

Muskatni orah (Myristica fragrans) 50g

Muskatni orah (Myristica fragrans) je specifična začinska i lekovita biljka koja vodi poreklo iz Indonezije sa takozvanih “začinskih ostrva” – Maluka ostrva.

Arapi su je na svojim proputovanjima doneli u Indiju i Kinu gde se bukvalno odomaćila pa se danas najveće količine ove biljke tamo i proizvode. Radi se o zimzelenoj biljci koja raste na tropskim staništima gde joj i najviše odgovaraju klimatski uslovi.

Plod je specifičan, podseća po obliku i veličini na domaću kajsiju. Otvara se i vadi središnja koštica koja u sebi sadrži “muškatni oraščić” koji mi koristimo.

Kada plod dostigne određenu zrelost on puca, u sredini se nalazi crna koštica obavijena mrežastom opnom koja se zove “Muskatni cvet” ili “Macis” i koja se takođe koristi kao aromatični začin. Zatim se koštice suše duži vremenski period od 2 do 3 meseca.

Posle sušenja i obrade koštice se otvaraju i iz njih se vadi oraščić koji je tamno smeđe boje i blago naboran. To je taj plod koji mi koristimo u kulinarstvu i narodnoj medicini.

Mlevenjem se dobija prah koji se koristi kao začin u kulinarstvu dok se specijalnim hemijskim procesom od njega dobijaju skupa i kvalitetna eterična ulja koja sve vise nalaze svoju primenu u alternativnoj i narodnoj medicine kao i u industriji parfema a takođe i kao začin.

Oraščić je najpoznatiji po tome što deluje sedativno, podstiče spavanje i poboljšava rad digestivnog sistema.

Da obogatite ukus svog jogurta, možete mu dodati sveže rendani. Sve što treba da uradite jeste da u čašu jogurta dodate malo sveže rendani (1/4 kašičice), promešate i popijete. Kada se pomešaju oraščić i limun, dobijate odličnu kombinaciju za ublažavanje želudačnih tegoba, uključujući i gastritis (upalu želudačne sluznice).

Pakovanje 50g rf

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top