Nori alge za Suši 10 listova

299 RSD

Nori alge su pre svega poznate po korišćenju za pripremu japanskog specijaliteta Suši, a upotrebljavaju se još i kao dodatak u pripremi supa, salata i prženog pirinča.

 

Nema na zalihama

Nori alge, poznate i kao morska salata, predstavljaju neizostavan sastojak u japanskoj kuhinji, posebno kada je reč o pripremi sušija. Međutim, osim što su ključni za autentičan ukus sušija, ove alge su takođe cenjene i zbog svojih izuzetnih hranljivih svojstava i zdravstvenih benefita.

Japanske nori alge su posebno popularne zbog njihove česte upotrebe u omiljenom jelu širom sveta, sushi-ju. Pripadaju crvenim algama porfira (Porphyra), obuhvataju raznolike vrste jestivih morskih algi.

One se dobijaju procesom sušenja koji podseća na proizvodnju papira. Japan, Koreja i Kina trenutno prednjače kao najveći proizvođači ovih algi.

Bogate su vitaminom A, belančevinama, vitaminima B i C, kalcijumom, gvožđem, nijacinom i drugim esencijalnim nutrijentima. Na primer, količina vitamina A u nori algama može biti i do 2-4 puta veća nego u istoj količini šargarepe.

Osim toga, sadrže i prirodna ulja koja podržavaju zdravlje arterija, kao i taurin, aminokiselinu koja pomaže u regulaciji krvnog pritiska.

Kada je reč o pripremi, alge se obično blago tostiraju kako bi se poboljšala probavljivost i postigao karakterističan hrskavi ukus.

Termička obrada se može obaviti na nekoliko načina, poput tostiranja iznad plinskog plamena ili pečenja u pećnici na odgovarajućoj temperaturi.

Što se tiče same pripreme sušija, proces zahteva određenu veštinu i pažnju.

Prvo se priprema pirinač, koji se zatim meša sa mešavinom šećera, soli i pirinčanog sirćeta kako bi se postigao specifičan ukus i konzistencija. Nakon toga, sledi priprema ostalih sastojaka, poput zamene za wasabi, omleta od jaja i seckanja povrća na tanke štapiće.

Kada je sve spremno, suši se slaže na specijalnom tatami-u, gde se list nori alge postavlja, a zatim preko nje stavlja sloj pirinča i ostali sastojci po izboru. Nakon toga, sve se pažljivo urola u rolnu i seče na komade željene debljine.

Važno je napomenuti da je pravljenje sušija prava umetnost koja zahteva vreme i vežbu. Početnici mogu naići na izazove u početku, ali sa praksom će postati vešti u ovom tradicionalnom japanskom kulinarstvu.

Uživajte u pripremi sušija i istražite različite načine kombinovanja nori algi sa ostalim sastojcima kako biste stvorili ukusne i zdrave obroke za sebe i svoje bližnje.

Zemlja porekla: Južna Koreja

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top