Papaja kandirana 100g

105 RSD

Sadrži enzim papalin koji povoljno utiče na varenje i pomaže u zarastanju rana .

Papaja kandirana 100g

Kandirana papaja je idealna kao zdrava poslastica ili dodatak kašama ili smutijima.

Papaja (Carica Papaya) je drvenasta biljka iz porodice Caricaceae. Poreklo vodi iz tropskih krajeva Amerike. Prvi put je kultivisana u Meksiku, a trenutno se uzgaja u većini tropskih zemalja, saveznoj državi Florida u SAD i na Havajima. Poznato je da se uzgaja i u Indiji, Indoneziji, Maleziji, Filipinima i Australiji.

Sadrži najviše vode, zatim ugljenehidrate, vlakna, pektin, vitamine, minerale, fenole, karotenoide, veliki broj enzima i aminokiselina .

Papaja sadrži nizak procenat proteina i masti. Od vitamina najznačajniji je sadržaj vitamina A i C, ali sadrži i vitamin E te B kompleksa (B3, B1, B2, B6, B9).

Količina vitamina C se kreće oko 45-73 mg/100 g ploda. Među mineralima značajan je procenat K, Mg, P, Ca, Na i Fe. Tamnije obojeno meso ploda sadrži karotenoid likopen. Sadrži enzim papalin koji povoljno utiče na varenje i pomaže u zarastanju rana .

Lekovitost:

  • Štiti od bolesti srca
  • Podstiče probavu
  • Poboljšava ten
  • Hrani kosu
  • Održava zdravlje očiju
  • Ima protivupalno delovanje.

Napomena:

Kandirano voće je zaslađeno šećernim sirupom i nije preporučljivo za ishranu dijabetičara.

Sastav:

papaja, šećer, regulator kiselosti (limunska kiselina), konzervans.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost kJ 1470

Energetska vrednost kcal 351

Masti 1g

Zasićene masne kiseline 1g

Ugljeni hidrati 84g

Šećeri 76g

Vlakna 3g

So 0g

Pakovanje 100g rf

Cena se ažurira redovno

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top