Pistaći pečeni 100g rinfuz

138.00RSD

Odlični su u borbi sa  lošim  holesterolom, smanjuju rizik od bolesti srca i čuvaju vid

Pistaći pečeni slani

Pistać pečeni slani je vrlo ukusna i zdrava hrana koja ima dosta povoljnog uticaja na vaše zdravlje.

Pistaći su puni su vitamina A, B6, C i E koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, štite od štetnih zračenja, odlični su za prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.

Bogati su magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, fosforom, cinkom, manganom, kalijumom i bakrom. Pored toga, sadrže i vlakna koja su potrebna za zdravlje probavnog trakta.

Zato se preporučuju ljudima koji muku muče sa anemijom jer oni podižu gvožđe. Pored toga, ako imate grčeve u stomaku, pistaći će vam pomoći da olakšate tegobe.

Pistaći ubrzavaju metabolizam i regulišu kilažu, a zahvaljujući vlaknima, belančevinama i mastima brzo stvaraju osećaj sitosti. Odlični su u borbi sa  lošim  holesterolom, smanjuju rizik od bolesti srca i čuvaju vid.

Pistaći su veoma cenjeni i zbog svojih antioksidativnih svojstava, jer se u njima nalaze fenolna jedinjenja i vitamin E. Antioksidansi nam pomažu u očuvanju vitalnosti i sprečavaju uništavanje ćelijskih zidova. Fenoli takođe poboljšavaju rast i obnavljanje ćelija.

Pistaći su jedini orah koji sadrži lutein i zeaksantin, koji su odgovorni za održavanje dobrog vida.Ovi plodovi jačaju kosti, zube i kosu.

Pistaći sadrže više kalijuma u odnosu na druge orašaste plodove, koji može pozitivno delovati u regulaciji povišenog krvnog pritiska.

Odličan su izvor fitosterola koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Od svih „orašastih plodova” pistaći imaju najveći sadržaj fitosterola(279 mg/100 g).

Sastav :

pistać ,so

Kada su fitosteroli prisutni u većoj količini u organizmu, snižava se nivo holesterola u krvi( vezivanje za mesta za koja se holesterol inače vezuje, „kompeticija”, smanjena apsorpcija holesterola, a identična „korisna” funkcija) i podstiče imuni sistem. Dvonedeljno, redovno konzumiranje pistaća, „sniziće holesterol” i do 20 %, čemu dopirinosi i antioksidans lutein.  

Pistaći štite arterije, pospešuju varenje, pozitivno deluju na rad mozga i jetre. U narodnoj medicini koriste se kao sredstvo protiv bolova u želucu, bubrezima, protiv povraćanja i kašlja. Preporučuju se bolesnicima posle teških i iscrpljujućih operacija. 

Ljubiteljima pistaća zagarantovan je i bolji seksualni život, jer je dokazano da se kod muškaraca koji svakodnevno jedu ove zelene plodove, seksualna moć poveća za 51%.

Za to su zaslužne esencijalne masne kiseline, koje su važne prilikom proizvodnje testosterona, a beta-sitosterol doprinosi i zdravlju prostate. 

Fitosteroli se koriste i u lečenju uvećane prostate (prostate hypertrophy). Oni smanjuju bol, „gorući osećaj” i normalizuju pražnjenje mokraćne bešike.

Pistaći značajno pomažu i u usporavanju starenja. Kako sadrže velike količine antioksidansa ključnih za obnovu ćelija, mnogi pistaće nazivaju prirodnim botoksom. Borama ćete se uspešno suprotstaviti ako budete jeli 5-10 pistaća dnevno.

Ipak, nova saznanja mogla bi ih pod obavezno uvrstiti nadnevni meni dijabetičara (dijabetes tipa 2), jer učestvuju u kontroli nivoa šećera u krvi ujedno pružajući osećaj sitosti nakon obroka.

Jedna studija je otkrila da strategije kao što su kombinovanje „pistaća u obroku“ smanjuje šećer u krvi posle jela, što rezultira manjim rizikom od razvijanja dijabetesa tipa 2 i koronarnih bolesti”  .

Namena

Praktični su za upotrebu, jer im nije potrebna nikakva termička obrada. Oko 90% ukupnog obima proizvodnje pistaća koristi se u čistom svežem obliku. Samo slani pistaći se obrađuju natapanjem u slanom rastvoru.

Visok sadržaj kalorija i odličan mineralni sastav čine da su pistaći odlična hrana za sportiste, iscrpljene osobe i sve one koji se bave pojačanim mentalnim radom.

Redovna upotreba pistaća povećava životnu energiju i popravlja raspoloženje, a da bi se to postiglo dovoljno je pojesti svega desetak plodova dnevno. To je bezazlena količina čak i ako se pridržavate neke posebne dijete. Kinezi pistaće nazivaju orahom sreće, jer njihova napukla ljuska izgledom podseća na širok osmeh.

Pistać pečeni slani 100g rinfuz

 

Scroll to Top