Proseni griz bez glutena 500g
Proseni griz bez glutena dobijen tehnološkim postupkom mlevenja očišćenog zrna prosa. Žute je boje i ujednačene granulacije. Bogat je mineralima pre svega fosforom i magnezijumom, ali i kompleksom vitamina B.
Odličan je za spremanje raznih jela, naročito proje i mafina. Bogat je aminokiselinama, proteinima, mineralima, vitaminima B grupe, E i A vitaminima.
U 100 g prosa ima 8,7 g vode, 11 g belančevina sa važnim aminokiselinama – argininom, lizinom, histidinom, tirozinom, cistinom i triptofanom, zatim 4,2 g masnoće, 72,9 g ugljenih hidrata i 8,5 g vlaknaste materije.
Od minerala tu su kalcijum (8,0 mg) fosfor (285 mg) gvozđe (3,0 mg), natrijum (5,0 mg), kalijum (195 mg), a od vitamina tiamin (0,42 mg), riboflamin(0,29 mg), nijacin (4,7 mg), vitamin E (0,18 mg).
Proso blagotvorno deluje na ceo organizam, pre svega na želudac, pankreas, jetru, obnavlja oštećenu crevnu floru, jača kosu i nokte, pročišćava kožu, pogodno je za ishranu dijabetičara.
Proso pomaže pravilnom radu i hrani pankreas, slezinu i želudac. Posebno je blagotvoran kod dijabetesa i hipoglikemije, pa se široko primenjuje u dijetalnoj ishrani dijabetičara.
Izuzetno je koristan za dobro varenje i zdravlje creva jer je izuzetno bazna odnosno alkalna žitarica. Crevnim bakterijama proso pruža potreban hranljivi supstrat i time potiskuje razvitak bakterija koje uzrokuju truljenje.
Korišćenje se preporučuje kod tegoba sa kiselom krvi (acidoza), lošeg zadaha, upale kože. Odličan je lek i protiv taloženja štetnih materija kod reumatizma i gihta.
Proso je lako svarljiva, izuzetno hranljiva namirnica koja sadrži skoro sve za fiziološku ravnotežu organizma. Izrazito je alkalna žitarica i kao takva je nazamenljiva za uspostavljanje ravnoteže kod oštećene crevne flore.
Pakovanje 500g Šaula