Salep Instant 100g

270 RSD

Dobar je za kašalj, bronhitis, protiv erozije, sluzokože i probavnog trakta.

Nema na zalihama

Salep Instant 100g

Salep instant je fini, topli, slatki napitak koji su na naše prostore doneli Turci.

Salep je prah (brašno) proizvedeno iz gomolja vrsta roda orhideja Orchis (uključujući vrste Orchis mascula i Orchis militaris). Ovi gomolji sadrže hranjiv,skrobni polisaharid nazvan glukomanan.

Dobija obradom krtola lepih livadskih cvetova najrazličitijih boja i oblika, koji se zajedno nazivaju kaćuni i cvetaju od polovine proleća do kraja leta. Svi imaju tanak koren i dve krtole, prošlogodišnju i ovogodišnju. Vade se mlade krtole, za vreme cvetanja.

Za pravljenje salepa najčešće se koriste one jajastog oblika. Sveže iskopane, odmah posle čišćenja popare se ključalom vodom, a potom suše na temperaturi do 80 stepeni C.

Posle ovog krtole gube gorčinu i neprijatan miris, postaju prozirne, tvrde, teške i lepljive. Kada se izmrve u prah nazivaju se salep. Koristi se protiv kao prijatan napitak, sredstvo koje ublažava kašalj i olakšava disanje.

Instant napitak se već od davnina priprema u zemljama orijenta. Ovaj napitak se prvenstveno koristi kao lek za ublažavanje stomačnih tegoba, jer oblaže unutrašnje organe.

Koristi se i za jačanje organizama kod male dece. Biljka kaćun služi i za pripremanje čaja ili tonika za smirenje nerava. Na Orijentu se ova biljka zbog izgleda lukovice smatra afrodizijakom, što je i naučno potvrđeno.

Osim tradicionalnog napitka upotrebljava se u pripremi pudinga, sladoleda i drugih poslastica.

Salepno brašno konzumira se u pićima i desertima, posebno na mestima koja su ranije bila deo Osmanskog carstva poput Sirije i Palestine, gde je tradionalno zimsko piće.

Djeluje protiv bakterija u organizmu, dobar je za kašalj, bronhitis, protiv erozije, sluzokože i probavnog trakta.

Sastav:

šećer, obrano mleko  u prahu, guar guma, salep aroma, hidrogenizovano biljno ulje, kukuruzni skrob, aroma vanile.

Način pripreme:

20g salepa staviti u šolju ključale vode (oko 150ml) i mešati dok se ne dobije željena gustina. po želji, dodati mleveni cimet, đumbir i poslužiti toplo. Može se koristiti mleko umesto vode ili kombinacija voda-mleko.

Pakovanje 100g

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top