Salep Instant 100g
Salep instant je fini, topli, slatki napitak koji su na naše prostore doneli Turci.
Dobija obradom krtola lepih livadskih cvetova najrazličitijih boja i oblika, koji se zajedno nazivaju kaćuni i cvetaju od polovine proleća do kraja leta. Svi imaju tanak koren i dve krtole, prošlogodišnju i ovogodišnju. Vade se mlade krtole, za vreme cvetanja.
Za pravljenje salepa najčešće se koriste one jajastog oblika. Sveže iskopane, odmah posle čišćenja popare se ključalom vodom, a potom suše na temperaturi do 80 stepeni C.
Posle ovog krtole gube gorčinu i neprijatan miris, postaju prozirne, tvrde, teške i lepljive. Kada se izmrve u prah nazivaju se salep. Koristi se protiv kao prijatan napitak, sredstvo koje ublažava kašalj i olakšava disanje.
Instant napitak se već od davnina priprema u zemljama orijenta. Ovaj napitak se prvenstveno koristi kao lek za ublažavanje stomačnih tegoba, jer oblaže unutrašnje organe.
Koristi se i za jačanje organizama kod male dece. Biljka kaćun služi i za pripremanje čaja ili tonika za smirenje nerava. Na Orijentu se ova biljka zbog izgleda lukovice smatra afrodizijakom, što je i naučno potvrđeno.
Osim tradicionalnog napitka upotrebljava se u pripremi pudinga, sladoleda i drugih poslastica.
Salepno brašno konzumira se u pićima i desertima, posebno na mestima koja su ranije bila deo Osmanskog carstva poput Sirije i Palestine, gde je tradionalno zimsko piće.
Djeluje protiv bakterija u organizmu, dobar je za kašalj, bronhitis, protiv erozije, sluzokože i probavnog trakta.
Sastav:
šećer, obrano mleko u prahu, guar guma, salep aroma, hidrogenizovano biljno ulje, kukuruzni skrob, aroma vanile.
Način pripreme:
20g salepa staviti u šolju ključale vode (oko 150ml) i mešati dok se ne dobije željena gustina. po želji, dodati mleveni cimet, đumbir i poslužiti toplo. Može se koristiti mleko umesto vode ili kombinacija voda-mleko.
Pakovanje 100g