Sušena borovnica 100g

280.00RSD

Sadrži antocijanin koji ima antivirusno i antiupalno dejstvo

Sušena borovnica  

 

Borovnica sadrži flobatanin, smešu raznih antocijanskih heterozida boja borovničinog soka, invertni šećera, organske kiseline, uglavnom limunove, jabučne i ćilibarne, pektin, vitamin C, karoten i dr.

Zbog tanina i pektina borovnica deluje kao blago sredstvo protiv dijareja i katara creva, raznih upala sluznice itd.

Borovnica nije škodljiva i može se stalno upotrebljavati. Spremaju se čajevi za lečenje ulkusne bolesti, proliva, nedostatka apetita, šećerne bolesti i drugih.

Bobice se upotrebljavaju u liječenju hemeroida, protiv neuredne stolice i slabog apetita  vitamin C, karoten i dr. 

Zbog tanina i pektina borovnica deluje kao blago sredstvo protiv dijareja i katara creva, raznih upala sluznice itd.Borovnica nije škodljiva i može se stalno upotrebljavati.

Spremaju se čajevi za lečenje ulkusne bolesti, proliva, nedostatka apetita, šećerne bolesti i drugih.

Borovnica jača imunitet i sprečava stanja koja nastaju kao posledica narušenog imuniteta. Bogata je vitaminima A, C i E, što je čini odličnim antioksidantom i borcem protiv slobodnih radikala.

Sve češća istraživanja pokazuju značajno antikancerogeno dejstvo borovnice pa se preporučuje kao dodatak ishrani osobama obolelima od malignih bolesti. 

Anticijan koji se nalazi u borovnicama štiti naš organizam u ovom smislu tako što se aktivno bori protiv ćelija raka, napada ih i uništava.

Odličan saveznik u borbi protiv karidovaskularnih bolesti. Zbog svog specifičnog sastava u kojem se nalazi i polifenol, borovnica uspešno snižava loš LDL holesterol, sprečava zakrečavanje krvnih sudova i pojavu tromba.

Reguliše pritisak i sprečava moždani i srčani udar. Uspešno održava crevnu floru zdravom pa se koristi kod različitih poremećaja funkcije creva ali i celog digestivnog sistema, uključujući  želudac, jetru i pankreas.Bogata je vlaknima kojima se hrane dobre bakterije u crevima pa je borovnica odličan probiotik.

Sastav :

prirodno sušena borovnica  bez aditiva

Obzirom da je odličan diuretik, pomaže kod izmokravanja a samim tim čisti mokraćnu bešiku, mokraćne kanale  i bubrege.Takođe jača kosti, poboljšava vid, održava koncentraciju, jača mozak. Regeneriše kožu i snižava povišen šećer u krvi.

Preporuka je dijabetičarima da redovno koriste čaj od lista borovnice. Možemo je bez preterivanja nazvati eliksirom zdravlja i mladosti.

Kada su u pitanju hranjiva svojstva i kalorije, borovnica ima vrlo nisku kalorijsku vrednost pa je stoga preporučljiva osobama koje su na dijeti, a posebno šećerašima, jer je naučno dokazano da borovnica snižava povišen šećer u krvi.

Vitamini i minerali   na 100 grama svežeg voća:

Vitamin C: 9,7mg

Vitamin A: 54 IU

Vitamin E: 0,6mg

Vitamin K: 19,3mcg

Vitamin B6: 0,1mg

Vitamin B3 (Niacin): 0,42 mg;

Vitamin B1 (Tiamin): 0,4 mg;

Vitamin B2 (Riboflavin): 0,4 mg;

Pantenonska kiselina: 0,12 mg

Gvožđe: 0,3mg

Kalijum: 77,0 mg

Bakar: 0,1mg

Mangan: 0,3mg

Folna kiselina14 µg

Ugljeni hidrati23 g

Vlakna1 g

Cink: 0,16 mg

Selen: 0,1 mcg;

Natrijum: 0,1 mg

 

Sušena borovnica 100g

Scroll to Top