Vanila štapić sa Madagaskara 1kom

380.00RSD

Mirisni štapić vanile širi slatkast i kremast miris

Vanila štapić sa Madagaskara  

Vanila je višegodišnja, tropska puzavica iz porodice orhideja. Penje se uz drveće ili potporne stubove. Divlje izraslo, čak do 25m dugo, mesnato stablo brojnim vazdušnim korenjem prijanja se uz oslonac.

 Ima 15-23cm  dugačak i 1cm širok mahunasti plod. Odlikuje se harmoničnim, izuzetno prijatnim mirisom.Koriste se mahunasti plodovi kestenjaste boje.

Beru se poluzreli i ostavljaju radi fermentacije.Kvalitet vanile određuje njena savitljivost.Ako se lomi,manje je aromatična i suva.
Miris vanile rastvara razočarenja i emotivni stres. Poznato je da vanila poboljšava veru u sopstvene snage, smiruje emocije i stvara dobro raspoloženje.

Mirisni štapić širi slatkast i kremast miris. Ako vam je potrebna uteha, uživajte u ovom mirisu. Ponekad deluje i kao blag afrodizijak.Vanila je sladak začin koji se dobija sušenjem mahune jedne od vrsta orhideja.

Sastav :

100% štapić vanile

Visoko aromatični mirisi vanile obogaćuju razne kolače, sve slatke sosove i kremaste filove sa mlekom, pudinge, kompote, čajeve i napitke sa mlekom i likere.

Plod vanile prepun je sitnih crnih zrnaca koja počinju da se odvajaju od ploda čim se štapić zagreje. Zbog toga je najbolje štapić vanile ne seći već kuvati u komadu, pa zatim osušiti.

Takav štapić vanile možete staviti (ceo ili narezan na komadiće) u šećer kako biste mu dali posebnu aromu. Za punu aromu svih slatkih sosova i kremova sa mlekom, obavezno prethodno prokuvajte mleko sa štapićem od vanile.

Način upotrebe:

Prilikom upotrebe, koristi se osušena vanila i to struganjem štapića u fini prah ili ekstrakt vanile koji se dobija kuvanjem ploda u mešavini vode i alkohola.

U domaćinstvima se najčešće koristi vanilin šećer, koji se vrlo jednostavno priprema tako što se  štapić vanile stavi u sredinu tegle i zaspe kristal šećerom do vrha, da svetlost ne može da dopre do njega, a zatim zatvori hermetičkim poklopcem.

Posle dve-tri nedelje šećer je spreman za upotrebu, a štapić se može opet koristiti sve dok iz njega ne izadje sva aroma. 

Ekstrakt vanile se može takođe napraviti u domaćinstvu i to kuvanjem jednog štapića u 1/2 l mešavine vode i čistog alkohola u odnosu 1:1.  Ukoliko se želi jači koncentrat ekstrata količina tečnosti se srazmerno

Pakovanje : 1kom

Vanila štapić sa Madagaskara 1kom

Scroll to Top