Humus

Humus je kremasti mediteranski specijalitet izuzetno hranljivih sastojaka. Pravi se od leblebija, susamove paste – tahinija, limunovog soka i začina.

Zašto se smatra najzdravijim namazom na svetu? Njegova tajna se krije u odličnom odabiru sastojaka od kojih se pravi, pre svega se misli na leblebije i tahini. Leblebije su hranljiva i zdrava namirnica, sa brojnim lekovitim karakteristikama.

One ne sadrže holesterol i nemaju zasićenih masti, a vrlo su bogate proteinima.

Zbog ovoga je omiljen u vegeterijanskoj kuhinji, budući da njeni poklonici ne mogu uzimati proteine iz mesa.

Leblebije su korisne i za regulisanje nivoa šećera u krvi, a osim što ne sadrže holesterol, pomažu i u sprečavanju taloženja lošeg holesterola u krvnim sudovima.

Tahini je pasta od susama, zbog čega je pun zdravih masnoća i kalorija. On se u pripremi humusa koristi u maloj količini, tako da se sve njegove zalihe hranljivih sastojaka iskorišćavaju baš kako treba.

Susam je njegov osnovni sastojak, zahvaljujući kome tahini ima visoku nutritivnu vrednost. I on sadrži puno proteina i dobar je izvor kalcijuma.

Ne treba zanemariti ni zdravstvene prednosti maslinovog ulja, belog luka i limunovog soka. Beli luk i limun su odličan izvor antiksidanasa i predstavljaju ultimativne namirnice za jačanje imuniteta.

Maslinovo ulje je odavno poznato po svojim prednostima. Ono sadrži monozasićene korisne masnoće, pomaže u regulisanju nivoa holesterola u krvi i čuva kardiovaskularno zdravlje.Kada se svi ovi lekoviti sastojci iskombinuju, dobija se prava super namirnica.

Bogat je izvor omega 3 masnih kiselina, vitamina B, gvožđa, mangana, bakra, amino kiselina.

Zbog velike količine hranljivih sastojaka generalno deluje pozitivno na zdravstveno stanje. Dobar je za koncentraciju, za nervni sistem i raspoloženje, štiti srce i krvne sudove, a doprinosi i kvalitetnom snu. Daje optimalnu dozu energije i pomaže u jačanju otpornosti organizma.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top