Hladno ceđena ulja

Hladno ceđena ulja se dobijaju hladnim presovanjem i tako zadržavaju svoje hranljive sastojke. Devičanska ulja dobijaju se mehaničkim cedjenjem semena i tako zadržavaju sve hranljive sastojke. Treba ih koristiti bez termičke obrade.

Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije ova ulja su prijatnog mirisa u ukusa karakterističnog za sirovinu  i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije. Tako dobijeno u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.

Blagotvorno dejstvo korišćenja:

snižava povišeni krvni pritisak i šećer kod osoba sa dijabetesom II

snižava nivo holesterola

blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega

pomaže u regulisanju krvnog pritiska

blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem

pomaže kod zarastanja rana

regeneriše kožu i kosu

jača imunitet

podstiče cirkulaciju i pokretljivost zglobova

pomaže u lečenju akni

Prvo, da se razumemo da su ulja od susama, bundeve, lana, kikirikija, lešnika, badema, maslina, oraha… u značajnoj meri polinezasićena, a već smo znamo da polinezasićena ulja nisu za kuvanje.

To da polinezasićene masnoće i nisu za kuvanje posebno važi i za suncokretovo.

Ono od svih danas pomenutih ima najviše polinezasićenih masnih kiselina. Neki kuvaju na njemu, pogotovo za vreme posta – misleći da je kuvanje na ovoj vrsti ulja  zdravo rešenje za one koji (s pravom) ne žele da koriste rafinisano ulje.

Ovo je jako nezdravo i velika greška (naučite zašto)! Ove vrste ulja lje se koriste za salate i prelivanje recimo barenog povrća.

Nadamo se da ćete sebi pronaći željeni proizvod iz našeg bogatog asortimana.

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top