Biljni puteri i namazi

Biljni puteri i namazi se najviše koriste u makrobiotici i u veganskoj ishrani. Idealna hrana za sportiste kao i za post. Pored visokog sadržaja proteina, nezasićenih masnih kiselina i biljnih vlakana ove namirnice se posebno odlikuju prirodnim sadržajem vitamina i minerala.

Ovi biljni puteri doprinose opštem zdravlju a pogodni su za razne režime ishrane.

Omiljeni namazi u celom svetu, klinci ih obožavaju, ukusni su, ali i veoma zdravi. Namazi se dobijaju se od semenki, orašastih plodova, mahunarki, svežeg voća i šumskih plodova.

Mnoga istraživanja su pokazala da su sjajan izbor ove namirnice, imaju veoma visok udeo proteina i zdravih masti, potpomažu gubitak kilograma, pogodni su i za dijabetičare. Preporučuju se onima koji boluju od Alchajmerove bolesti.

Zašto bi trebalo da koristite biljne putere:

Jer suzbijaju glad. Konzumiranjem suzbijate glad na zdrav način bez nepotrebnog unosa kalorija.

Kikiriki puter

Mnoga istraživanja koja su se bavila ovim namirnicam su pokazala da kikiriki znatno smanjuje rizik od kardiovaskularnih ili koronarnih srčanih obolenja.

Susamov puter

Pored nezasićenih masnih kiselina omega 6 i 9, koje pružaju dragocenu pomoć u borbi protiv holesterola i kardiovaskularnih oboljenja, bogat je izvor vitamina B1, a od minerala kalcijumom, gvožđem, manganom i bakrom.

Bundevin puter

Seme bundeve predstavlja pravu riznicu hranljivih sastojaka. Po količini belančevina ne zaostaje za mahunarkama ali čak i nekim vrstama mesa. Bundevino seme se izdvaja i po velikoj količini nezasićenih masnih kiselina koje povoljno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova. One doprinose i zdravlju kose, kože, i utiču na rad žlezda.

Bademov puter

Sadrži nezasićene masne kiseline, koje pružaju dragocenu pomoć u borbi protiv holesterola i kardiovaskularnih oboljenja. Badem je dobar izvor vitamina E i minerala kao što su gvožđe, kalcijum i magnezijum, sadrži veliki procenat belančevina, a od ukupnih masti preko 90% nezasićenih masnih kiselina.

Puter od lešnika

Napravljen je isključivo od čistog lešnika, bez ikakvih dodataka. Pored finog ukusa ima i veliki zdravstveni značaj. Preporučuje se u ishrani za diabetičare. Bogat je prirodnim masnoćama, što ga čini korisnim u prevenciji povišenog nivoa holesterola u krvi, pa čak i u prevenciji srčanih oboljenja.

Puter od indijskog oraha

Indijski orah je prepun esencijalnih minerala, poput Ca, MG, FE, K, Zn, P. Izuzetno je hranljiv i bogat proteinima. Pored vitamina C kojeg ovde ima gotovo 5 puta više nego u pomorandži, indijski orah je bogat i vitaminima B (B1, B2, B3, B6), kao i folnom kiselinom.

Pravilnim doziranjem reguliše dobar i loš holesterol u krvi, te pomaže u prevenciji kod bolesti srca i drugih kardiovaskularnih tegoba.

Nutritivne vrednosti putera

Veoma su bogati proteinima, ali i kalijumom koji značajno smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska, moždanog udara ili srčanih obolenja. Isto tako, sadrži vlakna koja pospešuju zdravlje creva, a tu su i zdrave masti, magnezijum za jače mišiće i kosti te vitamin E i antioksidanti.

Ne sadrže holesterol, hidrogenizovane masti, GMO ni kazein.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top