Musli i kaše od žitarica

Musli i kaše od žitarica su idealne kao zdrav i nutritivo bogat obrok, sadrže biljna vlakna koja su veoma bitna za probavni sistem. Žitarice siljna vlakna pomažu crevima da ostanu zdrava. Visok sadržaj vlakana u ishrani čak može smanjiti rizik od razvitka hemoroida. Smanjuje rizik i od razvitka različitih upala creva.

Biljna vlakna u crevima ponašaju kao hrana dobrih bakterija. One su ključne za zdravu crevnu floru.

Preporučujemo:

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su napravljene od grubo usitnjenog zrna ovsa koja se prvo termički obrađuju, a potom presuju kako bi se smanjilo vreme pripreme i bubrenja. Bogate su vitaminima B i E, a od minerala sadrže kalcijum, kalijum, gvožđe i magnezijum.

Povoljno deluju na rad srca i krvnih sudova, snižavaju holesterol i pomažu održavanju nivoa šećera na normali. Poboljšavaju varenje i imaju blago laksativno dejstvo, pa su pogodne za sve one koji imaju višak kilograma ili pate od opstipacije.

Heljdine pahuljice

Heljdine pahuljice Slavuj su izvor ugljenih hidrata, vredne celuloze, vitamina i mikroelemenata. Obezbeđuje energiju za ceo dan, pomažu pri varenju i održavanju osećaja sitosti.

Čija semenke

Čija semenke bogate Omega 3 masnim kiselinama, proteinom i vlaknima, a takođe sadrži značajan broj vitamina, minerala i antioksidansa. Odlično za regeneraciju kože, ali i sagorevanje masti, jača organizam i pozitivno utiče na organe za varenje.

Jedna od najboljih semenki koje možete da konzumirate ukoliko se osećate slabo, bez energije jer utuče na rad mišića, i oslobađa energiju u vašem telu pa ga često koriste sportisti. Ovo seme sadrži i 37 % prehrambrenih vlakana koji podstiču rad creva.

Dijete, odnosno striktna ishrana bazirana na konzumiranju ovog semena se pokazala sjajnom kao prevencija od raka debelog creva.

Ovsene mekinje

Brojne studije su potvrdile da se svakodnevnom primenom ovsenih mekinja u ishrani može doprineti snižavanju LDL holesterola, zaštiti krvnih sudova, stabilizaciji šećera u krvi, regulisanje probave.

Pahuljice od prosa

Prosene pahuljice izbacuju suvišne mineralne soli iz organizma. Proso je najbogatiji vitaminom A, koji potpomaže zadržavanju vlage u tankim kožnim slojevima, kao i regeneraciji ćelija. Preporučuju se ljudima koji su skloni gojaznosti, zato što se proso ne taloži u vidu masti, već naprotiv uzima masti iz organizma i izbacuje ih.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top