Brašno, griz i mekinje

Brašno, griz i mekinje od integralnih žitarica imaju veoma veliku primenu kako u klasičnoj tako i u dijetalnoj ishrani. Integralne žitarice bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima. U svakoj porciji celih žitarica prisutni su razni vitamini, minerali. Takođe sadrže antioksidante, zdrave masti, biljni enzimi i vlakna.

Mekinje vam pomažu da održavate normalnu težinu. One imaju niži glikemijski indeks od rafinisanih varijanti. Vlakna iz celih žitarica pomoći će vam da poboljšate probavu, zasitiće vas manjom količinom hrane. A uz to održati nivo energije tokom dužeg vremenskog perioda.

Mekinja je spoljašnji čvrsti sloj, omotač zrna žitarica.

Sadrže najviše celuloze, lignina, ali su u manjoj ili većoj meri prisutne i sluzi. Zrno bilo koje žitarice je sastavljeno od klice, endosperma. Ove zdrave ljuspice od pirinča, kukuruza, pšenice, ječma, ovsa i prosa, heljde, raži, su veoma bogate biljnim vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama i sadrže značajne količine skroba, proteina, vitamina, minerala i fitične kiseline, koja deluje tako što smanjuje apsorpciju nutrijenata.

Samim tim i integralna brašna imaju iste odlike.

Među žitaricama Heljda prestavlja kraljicu po svojim nutritivnim svojstvima.

Isceljuje sluzokožu tankog creva, poboljšava cirkulaciju i stanje kapilara i krvnih sudova. Vrlo efikasna za lečenje dijareje i hronične dizenterije. Rutin, bioflavonoid koji nalazimo u heljdi ojačava kapilare i krvne sudove, sprečava pojavu hemoroida, smanjuje krvni pritisak i pojačava cirkulaciju u rukama i nogama.

Za njom je i super hranjljiva Spelta.

Zanimljiv je takođe odnos hormona u sastavu spelte. Taj optimalan i izbalansiran odnos hormona, fenilanina, adrenalina, noradrenalina i dopamina izuzetno dragoceno utiče na naš organizam. Nedostatak dopamina – pod određenim uslovima – može izazvati Parkinsonovu bolest.

Noradrenalin i adrenalin su odgovorni za dobro raspoloženje. Njihov nedostatak može dovesti do teške depresije. Oba hormona su odgovorna za regulaciju nivoa šećera u krvi. Triptofan pospešuje sintezu serotonina, odnosno hormona koji utiče na raspoloženje i psihičku ravnotežu.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top