Začini i dodaci
Začini i dodaci imaju veoma široku primenu u kulinarstu.Važniji su u kulinarstvu nego što nam se čini, prosto su neizostavni. Osim što daju bolji miris i ukus jelu, povoljno utiču na poboljšanje našeg zdravlja.
Danas se upotrebljavaju uz sva jela – slatka, slana, ljuta, dodaju se u svim kulinarskim oblicima pripreme hrane:
U salate ( bosiljak, majoran, beli, luk, origano, pinjoli, umeboši sirće, jabukovo sirće, pirinčano sirće ).
U variva ( kapar, lovor, kim, origano, miso pasta, sušeni paradajz ).
U testa ( bosiljak, majčina dušica, susam, lan, origano ).
U krompir ( kapar, vlasac, peršun, paprika ).
U poslastice svih vrsta (cimet, anis, kim, muškatni oraščić, nana, žalfija, lavanda, vanila, kardamon ).
U pića i čajeve ( nana cimet, anis, kim, vanila, đumbir, kurkuma, kardamon, šafran )
U mlečne prerađevine ( kapar, beli luk, mleveni kumin, mleveni kim ).
U mesa i mesne prerađevine ( lovor, ruzmarin, majčina dušica, timijan, biber, čili, kari, kurkuma, pimet, dimljena paprika, senf u prahu, šafran, sumak, sojai tamari sos, vorčester sos )
Nema jela koje se ne završi dodatkom ili nekom mešavinom, koju odabiremo prema nama prilagodljivom i interesantnom ukusu, prehrambenim navikama i sklonostima. Ovo su najčešće upotrebljavani začini i začinsko bilje, s navedenim svojstvima i najboljim načinom upotrebe, i hranom koju najbolje upotpunjuju!
Začinjena hrana ne znači isto što i ljuta hrana – začinima se postižu i razni drugi učinci. Budući da im treba vremena kako bi oslobodili svoj ukus i miris, uglavnom se dodaju na početku kuhanja.
Vrste:
Ljuti
Podražuju nepce i pojačavaju apetit, pa podstiču znojenje. Najpoznatiji su čili, kajenska paprika, feferoni, tucana paprikai biber.
Mirisni
Slanim i slatkim jelima daju jak slatkast miris.
Najpoznatiji su:
Piment, kardamom, karanfilić , štapić vanile i muškatni oraščić.
Dodaju boju jelima
To je prvenstveno šafran, koji je najskuplji začin na svetu prekrasnu ili kurkuma, koja se najviše koristi u indijskim jelima.