Začini i dodaci

Začini i dodaci imaju veoma široku primenu u kulinarstu. Važniji su u kulinarstvu nego što nam se čini, prosto su neizostavni. Osim što začini i dodaci daju bolji miris i ukus jelu, povoljno utiču na poboljšanje našeg zdravlja.
Danas se upotrebljavaju i kao dodaci uz sva jela – slatka, slana, ljuta, dodaju se u svim kulinarskim oblicima pripreme hrane:

U salate od začina se koriste ( bosiljak, majoran, beli, luk, origano, pinjoli, umeboši sirće, jabukovo sirće, pirinčano sirće ).

U variva ( kapar, lovor, kim, origano, miso pasta, sušeni paradajz ).

U testa ( bosiljak, majčina dušica, susam, lan, origano ).

U krompir ( kapar, vlasac, peršun, paprika ).

U poslastice svih vrsta (cimet, anis, kim, muškatni oraščić, nana, žalfija, lavanda, vanila, kardamon ).

U pića i čajeve ( nana cimet, anis, kim, vanila, đumbir, kurkuma, kardamon, šafran )

U mlečne prerađevine ( kapar, beli luk, mleveni kumin, mleveni kim ).

U mesa i mesne prerađevine od začina se koristi ( lovor, ruzmarin, majčina dušica, timijan,  biber, čili, kari, kurkuma, pimet, dimljena paprika, senf u prahu, šafran, sumak, sojai tamari sos, vorčester sos ).

Nema jela koje se ne završi dodatkom ili nekom mešavinom začina, koju odabiremo prema nama prilagodljivom i interesantnom ukusu, prehrambenim navikama i sklonostima. Ovo su najčešće upotrebljavani začini i začinsko bilje, s navedenim svojstvima i najboljim načinom upotrebe, i hranom koju najbolje upotpunjuju!

Začinjena hrana ne znači isto što i ljuta hrana – začinima se postižu i razni drugi učinci. Budući da im treba vremena kako bi oslobodili svoj ukus i miris, uglavnom se dodaju na početku kuhanja.

Vrste začina:

Ljuti

Podražuju nepce i pojačavaju apetit, pa podstiču znojenje. Najpoznatiji su čili, kajenska paprika, feferoni, tucana paprikai biber.

Mirisni

Slanim i slatkim jelima daju jak slatkast miris.

Najpoznatiji začini su:

Piment, kardamom, karanfilić , štapić vanile i muškatni oraščić.

Začini dodaju boju jelima

To je prvenstveno šafran, koji je najskuplji začin na svetu  prekrasnu ili kurkuma, koja se najviše koristi u indijskim jelima.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top