Etarska ulja

Etarska ulja su prirodni ekstrakti iz aromatičnih biljaka dobijeni pomoću destilacije, ekstrakcije. Imaju blagotvorno dejstvo kako na psihičko, tako i na fizičko zdravlje čoveka. Osim opuštajućeg i ugodnog mirisa imaju i lekovita svojstva.

Poznato je da, još i kao isparljiva ili eterična ulja, su prirodni sastojci aromatičnih biljaka. Ona sadrže lako isparljive molekule koji daju specifičan miris i ukus aromatičnim biljkama.

Etarska ulja poseduju mnoga terapeutska svojstva.

U sastav ulaze različite grupe jedinjenja, od kojih su najzastupljeniji terpenoidi i to njihove dve klase: monoterpeni i seskviterpeni. Ova jedinjenja su izrazito nepolarna, što znači da se ne rastvaraju u vodi. Ali se dobro rastvaraju u alkoholu, mastima i uljima.

Etarska ulja korišćenje i fitoterapija

Mnogi aromaterapiju doživljavaju samo kroz lampicu na koju nakapaju eterična ulja, ali ona je mnogo više od toga.

Etarska ulja mogu se koristiti:
– inhalacijom (udisanjem)

-dermalno (nanošenjem na kožu), najčešće razređena u kvalitetnim hladno ceđenim uljima (npr. bademovo), ali i u gelovima i puderima

-oralno (na usta) u posebnim pripravcima, npr. kapsulama

-rektalno (kroz analni otvor) u čepićima (supozitorijima), i

-vaginalno (kroz rodnicu) u vagitorijima.

Naravno, propisivanje oralnog, rektalnog ili vaginalnog korišćenja po pravilu je rezervisano za aromaterapijski obrazovane fitoterapeute ili farmaceute. Ljudi bez medicinskog znanja najčešće koriste inhalacije i nanošenje na kožu.

Tako se ulje od mente (Mentha x piperita) kod bolesti kao što je iritabilni kolon mora koristiti oralno. Jer uzeto nekim drugim načinom (npr. dermalno masažom ili inhalacijski) neće pokazati lekovito dejstvo.

Upotreba etarskih ulja u medicinske svrhe, kozmetičke kao i dodatak jelima živi koliko i čovečanstvo.

Prioritet je lečenje na biljnoj bazi i gotovo svi se pridržavaju toga. Pre ćemo započeti lečenje, recimo prehlade, unošenjem biljnih čajeva ili inhalacijom sa dodatkom etarskog ulja neke biljke, nego što ćemo posetiti dom zdravlja.

U neku ruku to je odlično. U zavisnosti od čega bolujemo i kako se osećamo, treba da znamo da li je dovoljna upotreba samo etarskog ulja ili biljnog čaja kako bi nam bilo bolje… Poznato je da su esencijalna ulja odlična za opuštanje. Nekoliko kapi u toplu kupku je odlična metoda za opuštanje misli, mišića i celog tela.

Osim za opuštanje, etarska ulja se koriste za negu kože, lečenje akni, gljivica, prevenciju kod celulita i strija.

Da napomenemo da mnoga ulja deluju kao antimikrobni agensi.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top