Kapi sirupi i eliksiri

Kapi sirupi i eliksiri se koriste kao fitoterapija kod raznih zdravstvenih problema. Imaju široku primenu i dobro iskustvo u lečenju raznih oboljenja. Lečenje lekovitim biljem naziva se fitoterapija.

Naučna disciplina koja proučava pravilnu upotrebu lekovitog bilja, aktivne komponente, sastav, delovanje, primenu, kontraindikacije, neželjena dejstva i druge aspekte, naziva se farmakognozija.

Upotreba lekovitog bilja i njihovih preparata je najstariji oblik medicine.

Još od davnih vremena ljudi sakupljaju i koriste biljke sa lekovitim svojstvima. Otkrivanjem novih farmaceutskih svojstava biljaka tradicionalna narodna medicina se sve više priznaje i koristi kao dopuna savremenoj medicini.

Od lekovitog bilja se pripremaju čajevi, ekstrakti, tinkture, rastvori, sirupi…

Najčešće se prave vodeni, alkoholni, vodeno-alkoholni ili uljani ekstrakti lekovitog bilja. Snaga fitoterapije je i intervenciji i u prevenciji.

Njene mogućnosti se ispoljavaju u poboljšanju kvaliteta života koji živimo:

uklanjanju bola, tegobe, zamora, nemira, straha, nekog funkcionalnog poremećaja ili specifičnog simptoma koji ne ugrožavaju život pacijenta. Delovanje fitopreparata nastupa postepeno.

Zbog toga se, u većini slučajeva, njihov maksimalan efekat može očekivati tek dve nedelje od početka primene. Najčešće se koriste u  za ublažavanje simptoma određenih poremećaja. Na zapadu ih  prepisuju specijalisti fitoterapije a izdaju se na farmaceutski na recept, kao i drugi lekovi.

Efikasnost:

  • Fitoterapija se pokazala najefikasnijom na početnim i srednjim stadijumima oboljenja.
  • U poodmaklim i težim oblicima bolesti treba da se koristiti zajedno sa farmakoterapijom u svrhe smanjivanja nivoa intoksikacije i zaštite zdravih organa (izutetak od ovog pravila predstavljaju fungopreparati iz medicinskih gljiva).
  • Uvek treba imati u vidu da fitoterapeutski preparati sporije deluju u odnosu na farmakoterapiju, jer je mehanizam delovanja zasnovan na regulaciji rada organizma na nivou ćelija, t.j. delovanje se vrši na sam uzrok oboljenja.
  • Dugotrajno prisustvo patološkog zdravstvenog stanja zahteva duže korišćenje fitokomleksa. U uregentnim stanjima fitoterapija se ne koristi jer se nesmatra efikasnom u toj fazi.
  • Ono što značajno povećava efikasnost pojedinih fitopreparata i dovodi do uspešnog saniranja nastalih patoloških stanja organizma je: dopuna redovnom fizičkom aktivnošću
  • Ispravan biološki ritam (san preko noći i budno stanje preko dana), redovan unos tečnosti (čiste vode)
  • Ispravna ishrana
  • Redovna detoksikacija je naročito važna već posle 30-te godine života zbog savremenog stila i načina života).
  • Kombinovano uzimanje više fitopreparata odjednom (preporučuje lekar ili farmaceut), smanjivanje opšteg nivoa stresa (tamo gde je moguće).
Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top