Kapi sirupi i eliksiri

Kapi sirupi i eliksiri se koriste kao fitoterapija kod raznih zdravstvenih problema. Imaju široku primenu i dobro iskustvo u lečenju raznih oboljenja. Lečenje lekovitim biljem naziva se fitoterapija.

Naučna disciplina koja proučava pravilnu upotrebu lekovitog bilja, aktivne komponente, sastav, delovanje, primenu, kontraindikacije, neželjena dejstva i druge aspekte, naziva se farmakognozija.

Upotreba lekovitog bilja i njihovih preparata je najstariji oblik medicine.

Još od davnih vremena ljudi sakupljaju i koriste biljke sa lekovitim svojstvima. Otkrivanjem novih farmaceutskih svojstava biljaka tradicionalna narodna medicina se sve više priznaje i koristi kao dopuna savremenoj medicini.

Od lekovitog bilja se pripremaju čajevi, ekstrakti, tinkture, rastvori, sirupi..

Najčešće se prave vodeni, alkoholni, vodeno-alkoholni ili uljani ekstrakti lekovitog bilja. Snaga fitoterapije je i intervenciji i u prevenciji.

Njene mogućnosti se ispoljavaju u poboljšanju kvaliteta života koji živimo:

uklanjanju bola, tegobe, zamora, nemira, straha, nekog funkcionalnog poremećaja ili specifičnog simptoma koji ne ugrožavaju život pacijenta. Delovanje fitopreparata nastupa postepeno.

Zbog toga se, u većini slučajeva, njihov maksimalan efekat može očekivati tek dve nedelje od početka primene. Najčešće se koriste u  za ublažavanje simptoma određenih poremećaja. Na zapadu ih  prepisuju specijalisti fitoterapije a izdaju se na farmaceutski na recept, kao i drugi lekovi.

Efikasnost lekovitog bilja:

Fitoterapija se pokazala najefikasnijom na početnim i srednjim stadijumima oboljenja. U poodmaklim i težim oblicima bolesti treba da se koristiti zajedno sa farmakoterapijom u svrhe smanjivanja nivoa intoksikacije i zaštite zdravih organa (izutetak od ovog pravila predstavljaju fungopreparati iz medicinskih gljiva).

Uvek treba imati u vidu da fitoterapeutski preparati sporije deluju u odnosu na farmakoterapiju, jer je mehanizam delovanja zasnovan na regulaciji rada organizma na nivou ćelija, t.j. delovanje se vrši na sam uzrok oboljenja.

Dugotrajno prisustvo patološkog zdravstvenog stanja zahteva duže korišćenje fitokomleksa.

U uregentnim stanjima fitoterapija se ne koristi jer se nesmatra efikasnom u toj fazi.
Ono što značajno povećava efikasnost pojedinih fitopreparata i dovodi do uspešnog saniranja nastalih patoloških stanja organizma je: dopuna redovnom fizičkom aktivnošću

Ispravan biološki ritam (san preko noći i budno stanje preko dana), redovan unos tečnosti (čiste vode)

Ispravna ishrana

Redovna detoksikacija je naročito važna već posle 30-te godine života zbog savremenog stila i načina života).

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top