Med i proizvodi od meda

Med i proizvodi od meda imaju veliku ulogu u opštem zdravnju čoveka. Poznat kao izuzetno imunostimulativno sredstvo za jačanje imuniteta. Ove namirnice su pre svega gradivna hrana puna sastojaka potrebnih za normalan razvoj, posebno dečijeg organizma. Oni su istovremeno sa svojim šećerima (ugljeni hidrati).

Takođe med i proizvodi od meda predstavljaju energetsku hranu koja veoma brzo daje potrebnu snagu i energiju svakom organizmu.

Poslednjih godina se pojavila posebna naučna disciplina koja se naziva apiterapija. Apiterapija predstavlja primenu meda i drugih pčelinjih proizvoda u terapijske i preventivne svrhe.

Suština apiterapije jeste svakodnevno konzumiranje ove namirnice i drugih pčelinjih proizvoda ( med, polen, perga, matični mleč i propolis ) jer na taj način jačamo imunološku sposobnost organizma pa je borba sa bakterijama virusima, gljivicama i slobodnim radikalima mnogo lakša.

Upotrebom apiterapije sprečavamo pojavu mnogih bolesti, a već postojeće bolesti uspešno tretiramo i lečimo.

U čemu nam med može pomoći?

Lekovita svojstva meda su višestruka zbog njegovog specifičnog sastava. Obilje vitamina, minerala, oligoelemenata i hranjivih sastojaka koji se nalaze u medu čine ga odličnim saveznikom u borbi protiv mnogih oboljenja.

Možemo ga koristiti na različite načine ali najdelotvornije ga je koristiti, kako smo ranije i naveli kada je med kristalizovan, laganim topljenjem u ustima ili mešanjem u vodi, čaju ili mleku.

Preporuke apiterapeuta su da med koristite prvenstveno kao preventivu.

Svakako da pomaže i kad određena oboljenja već nastupe. Poznato je da je med tradicionalan lek protiv kašlja i upale grla, za poboljšanje krvne slike, kod oboljenja organa za varenje, reguliše perlistatiku creva, pomaže koncentraciju i pamćenje i mnoštvo drugih poremećaja uspešno možete tretirati medom i drugim pčelinjim proizvodima.

Sprečava infekcije, čuva zube i kosti, spušta holesterol, poboljšava varenje, stvara prekopotrebnu životnu energiju i poboljšava raspoloženje.

Najvažnija lekovita svojstva meda i proizvoda od meda:

-Poboljšanje opšte odbrambene sposobnosti organizma
-Poboljšanje cirkulacije krvi
-Jačanje snage srca i regulisanje srčanog ritma
-Poboljšanje varenja hrane
-Ubrzavanje obnavljanja krvnih elemenata
-Poboljšanje izlučivanja otpadnih i toksičnih materija ( detoksikacija organizma )
-Tonizirajuće dejstvo na nervni i srčani mišić
-Antistresno dejstvo ( sadrži dosta antioksidanasa )
-Deluje protiv gojaznosti, smanjuje telesnu masu i masno tkivo.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top