Žitarice, mahunarke i semenke

Žitarice, mahunarke i semenke su kombinacija koja obezbeđuje potrebne aminokiseline. Čovekov organizam nije u stanju da stvori esencijalne aminokilseline koje su neophodne za njegovo funkcionisanje, one se jedino unose hranom. Ove namirnice su odlična kombinacija za kompletan nutritivni obrok!

Ključni su elementi zdrave ishrane.

Bogate vlaknima, proteinima i nutrijentima, pružaju osnovu za uravnotežen obrok. Raznovrsnost ovih namirnica doprinosi optimalnom zdravlju i energiji. Dodajte ih u svoju ishranu za nutritivni balans i ukusne obroke.

Od žitarica izdvajamo:

Heljda

Najveći kvalitet heljde, sa najvećim pozitivnim dejstvom na zdravlje, je upravo visok nivo antioksidanata koji ona sadrži. Uloga antioksidanata u telu je eliminisanje slobodnih radikala koji se smatraju jednim od glavnih uzroka za nastanak kancera i srčanih oboljenja.

Amarant

Amarant poseduje mnoštvo minerala. Na prvom mestu je sumpor koji pomaže jetri i lučenju žuči. Tu je i magnezijum zadužen za učestvovanje u enzimskim procesima, smanjivanje holesterola i neophodan je za normalnu funkciju vitamina C i delovanje vitamina B1. Isto tako prirodni izvor je gvožđa koje ulazi u sastav porfirina, gradi hemoglobin, mioglobin, enzime disanja i drugo.

Kinoa

Kinoa je jako bogata mineralima kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, fosfor, cink, selen, kalijum i kalcijum koji su neophodni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Veoma je bogata i vitaminima i to vitaminima B kompleksa i vitaminom E. S obzirom na prisustvo magnezijuma i vitamina B, kinoa se preporučuje osobama koje pate od migrenoznih glavobolja.

Od semenki izdvajamo:

Čija semenke

Čija semenke su neprevaziđen proizvod u cilju smanjenja težine, moćan su izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Konzumirajući ove semenke izgledaćete mlađe, postaćete energičnije i osećaćete se mnogo zdravije i vitalnije.

Golica bundevina asemenka

U bundevi se nalaze vitamini iz B grupe, vitamin D, A, C, E i vitamin K, koji je nephodan za zdravlje kože, kostiju, mišića i krvi. Omega 3 masne kiseline i fitosteroli koji se takođe nalaze u bundevi, a posebno u semenkama, održavaju hormonalnu ravnotežu, sprečavaju rast lošeg holesterola i povećavaju imunitet.

Od mahunarki izdvajamo:

Azuki pasulj

Sa svojom bogatom mešavinom proteina i vlakana, azuki pasulj je odlična pomoć za upravljanje normalnim nivoom šećera u krvi. Istraživanje je čak pokazalo da protein pronađen u azuki pasulju može čak da inhibira crevnu alfa-glukozidazu, što je enzim uključen u razbijanje složenih ugljenih hidrata poput skroba i glikogena.

Drugim rečima, azuki pasulj se ponaša kao inhibitor alfa-glukozidaze, što je veoma važno za kontrolu dijabetesa.

Mungo pasulj

Mungo se lako i brzo kuva i veoma je hranljiv, vrlo je dobar izvor visokovrednih proteina koji sadrže gotovo sve bitne aminokiseline, priprema se u obliku pirea i kaša. U ishrani je dozvoljen dijabetičarima, a zbog sadržaja folne kiseline preporučuje se i trudnicama za normalan rast i razvoj ploda.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top