Žitarice, mahunarke i semenke

Žitarice, mahunarke i semenke su kombinacija koja obezbeđuje potrebne aminokiseline. Čovekov organizam nije u stanju da stvori esencijalne aminokilseline koje su neophodne za njegovo funkcionisanje, one se jedino unose hranom. Ove namirnice su odlična kombinacija za kompletan nutritivni obrok!

Žitarice, mahunarke i semenke su ključni elementi zdrave ishrane.

Bogate vlaknima, proteinima i nutrijentima, pružaju osnovu za uravnotežen obrok. Raznovrsnost ovih namirnica doprinosi optimalnom zdravlju i energiji. Dodajte ih u svoju ishranu za nutritivni balans i ukusne obroke.

Od žitarica izdvajamo:

Heljda

Najveći kvalitet heljde, sa najvećim pozitivnim dejstvom na zdravlje, je upravo visok nivo antioksidanata koji ona sadrži. Uloga antioksidanata u telu je eliminisanje slobodnih radikala koji se smatraju jednim od glavnih uzroka za nastanak kancera i srčanih oboljenja.

Amarant

Amarant poseduje mnoštvo minerala. Na prvom mestu je sumpor koji pomaže jetri i lučenju žuči. Tu je i magnezijum zadužen za učestvovanje u enzimskim procesima, smanjivanje holesterola i neophodan je za normalnu funkciju vitamina C i delovanje vitamina B1. Isto tako prirodni izvor je gvožđa koje ulazi u sastav porfirina, gradi hemoglobin, mioglobin, enzime disanja i drugo.

Kinoa

Kinoa je jako bogata mineralima kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, fosfor, cink, selen, kalijum i kalcijum koji su neophodni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Veoma je bogata i vitaminima i to vitaminima B kompleksa i vitaminom E. S obzirom na prisustvo magnezijuma i vitamina B, kinoa se preporučuje osobama koje pate od migrenoznih glavobolja.

Od semenki izdvajamo:

Čija semenke

Čija semenke su neprevaziđen proizvod u cilju smanjenja težine, moćan su izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Konzumirajući ove semenke izgledaćete mlađe, postaćete energičnije i osećaćete se mnogo zdravije i vitalnije.

Golica bundevina asemenka

U bundevi se nalaze vitamini iz B grupe, vitamin D, A, C, E i vitamin K, koji je nephodan za zdravlje kože, kostiju, mišića i krvi. Omega 3 masne kiseline i fitosteroli koji se takođe nalaze u bundevi, a posebno u semenkama, održavaju hormonalnu ravnotežu, sprečavaju rast lošeg holesterola i povećavaju imunitet.

Od mahunarki izdvajamo:

Azuki pasulj

Sa svojom bogatom mešavinom proteina i vlakana, azuki pasulj je odlična pomoć za upravljanje normalnim nivoom šećera u krvi. Istraživanje je čak pokazalo da protein pronađen u azuki pasulju može čak da inhibira crevnu alfa-glukozidazu, što je enzim uključen u razbijanje složenih ugljenih hidrata poput skroba i glikogena.

Drugim rečima, azuki pasulj se ponaša kao inhibitor alfa-glukozidaze, što je veoma važno za kontrolu dijabetesa.

Mungo pasulj

Mungo se lako i brzo kuva i veoma je hranljiv, vrlo je dobar izvor visokovrednih proteina koji sadrže gotovo sve bitne aminokiseline, priprema se u obliku pirea i kaša. U ishrani je dozvoljen dijabetičarima, a zbog sadržaja folne kiseline preporučuje se i trudnicama za normalan rast i razvoj ploda.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top