Matični mleč

Matični mleč, proizvod sekrecije mladih pčela, predstavlja jedan od najefikasnijih prirodnih biostimulatora i bioregeneratora. On je za maticu pčela ono što je majčino mleko za novorođenče .

Kao osnovna hrana koja joj omogućava da bude dvostruko veća i teža od obične radilice i da živi do 5-6 godina, dok radilica živi samo 2 meseca.

Koristeći matični mleč tokom sezone, matica polaže izuzetan broj jaja dnevno, što je znatno više od njene težine. Ovaj impresivan biološki proces bio je podsticaj za brojna istraživanja o povoljnom delovanju ovog prirodnog biostimulatora na ljudski organizam.

Matični mleč se smatra vrhuncem prirodne biosinteze

Zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji supstanci koje su specifične samo za ovu namirnicu. On sadrži sve potrebne elemente za normalno funkcionisanje ljudskog organizma, uključujući belančevine, masti, ugljene hidrate, esencijalne amino kiseline, šećere poput glikoze i fruktoze, nezasićene masne kiseline kao što je 10-hidroksi2-decenoična kiselina (10-HAD) koja je odgovorna za antimikrobna i antikancerogena svojstva matičnog mleča, kao i bogat mineralni sastav koji obuhvata sve važne makro i oligoelemente.

Matični mleč predstavlja bogat izvor vitamina B-kompleksa, s dodatnim količinama vitamina A, D, E i K.

Osim toga, obiluje biostimulatorima poput enzima, koenzima, biotina, nukleinskih kiselina i kolagena koji usporava proces starenja, kao i gonadotropnih hormona koji deluju na endokrini sistem. Karakteriše ga kiselost u rasponu pH 3,5 – 4,5, te je izuzetno osetljiv na faktore poput toplote, svetlosti, vlage, vazduha i metala. Najbolje se čuvaju njegova lekovita svojstva liofilizacijom.

Matični mleč deluje kao prirodni biostimulator i bioregenerator na nivou ćelije, uspostavljajući dinamičan odnos s njom.

U ćeliji ostvaruje antioksidativno i regenerativno dejstvo, podstičući izbacivanje štetnih metaboličkih produkata i intenzivirajući regeneraciju oštećenih ćelija. Brojna klinička istraživanja su pokazala da matični mleč stimuliše regeneraciju ćelija endokrinog dela pankreasa.

U matičnom mleču se nalazi peptid sličan insulinu, čiji sastav imitira hormonalno dejstvo, regulišući upotrebu glikoze.

Takođe, stimuliše regeneraciju parenhima jetre i smanjuje odnos albumina i globulina, što je značajno u terapiji jetrenih oboljenja.

Matični mleč deluje kao prirodni imunomodulator, povećavajući nespecifični i specifični imunološki odgovor organizma.

Njegova antimikrobna svojstva potiču od moćnog proteina rojalazina, koji deluje na Gram + bakterije, dok nezasićene masne kiseline, poput 10-HAD, poseduju antimikrobnu moć. Osim toga, matični mleč poseduje antivirusna svojstva, sprečavajući infekcije gripom, herpesom, virusima Epštajn – Barovog, Koksaki i virusom hepatitisa.

Antitumorska aktivnost matičnog mleča zaustavlja rast tumora i umnožavanje tumorskih ćelija, što je posebno značajno kod bolesti poput hronične limfocitne leukemije, limfosarkoma i karcinoma Erliha. Osim toga, reguliše krvni pritisak delujući na simpatički i parasimpatički nervni sistem, širi koronarne krvne sudove i poboljšava ishranu srčanog mišića.

Matični mleč snižava ukupne lipide u serumu i reguliše odnos LDL/HDL holesterola.

Kod artritisa, poboljšava pokretljivost zglobova nakon najmanje tri meseca korišćenja, pri čemu je za ovaj efekat odgovorna pantotenska kiselina.

Kvalitet života se poboljšava korišćenjem matičnog mleča, jer on povećava životnu aktivnost, mentalnu i fizičku sposobnost. Takođe  poboljšava san, apetit, raspoloženje, smanjuje zamor, povećava koncentraciju, pamćenje i intenzivira razmenu materija, usporavajući proces starenja.

Cena se redovno ažurira
Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top