Matični mleč

Matični mleč je prirodni biostimulator, bioregenerator, imunomodulator je jedan od najsavršenijih proizvoda pčela. Proizvod je sekrecije mladih pčela i predstavlja za maticu isto što i majčimo mleko za novorođenčad – hranu. Zahvaljujući mleču matica je dvostruko veća i teža od pčele radilice i živi  5-6 g,  radilica samo 2 meseca.

Koristeći ga u sezoni polaže 2500 – 3000 jaja dnevno, što nadmašuje njenu težinu. Ovako impresivna biološka reprodukcija podstakla je brojna istraživanja o blagotvornom dejstvu ovog prirodnog biostimulatora na čovekov organizam.

Matični mleč kao najsnažniji prirodni biostimulator i bioregenerator, dragoceno je sredstvo za za očuvanje zdravlja i ubrzanja procesa izlečenja.

Biološka vrednost matičnog mleča pominje se u najstarijim pisanim dokumentima nastalim pre 3000 do 5000g. Još od vremena Hipokrata poznata su lekovita svojstva mleča na ljude.

Hemijski sastav

Smatra vrhuncem prirodne biosinteze- zbog čudesne kombinacije supstanci specifičnih samo za ovu namirnicu. Sardži sve elemente potrebne za normalno funkcionisanje ljudskog organizma: belančevine, masti i ugljene hidrate.

Belančevine matičnog mleča sadrže sve esencijelne amino kiseline.
Šećeri su glikoza i fruktoza, koje ćelija direktno koristi kao energetski materijal. Masti – nezasićene masne kiseline posebno se ističe 10-hidroksi2-decenoična kiselina (10-HAD) odgovorna za antimikrobna i antikancerogena svojstva mleča. Mineralni sastav je veoma bogat, sadrži sve važne makro i oligoelemente.

Od vitamina sadrži – vitamine B-kompleksa,  manje količine A, D, E, K.

Sadrži i biostimulatore: enzime, koenzime,biotine, nukleinske kiseline, kolagen-supstancu koja usporava proces starenja, gonadotropne-polne hormone, koji deluju na endokrini sistem. Kisele je reakcije pH 3,5 – 4,5, osetljiv na toplotu, svetlost, vlagu, vazduh, metale. Najsigurnije se  sačuvaju  njegova  lekovita  svojstva  liofilizacijom.

Matični mleč je prirodni biostimulator i bioregenerator –deluje na nivou ćelije, stupa u dinamičan odnos sa njom.

U ćeliji deluje antioksidativno i regenerativno, podstiče izbacivanje štetnih produkata metabolizma istovremeno intenzivira regeneraciju oštećenih ćelija. Mnogobrojne.kliničke studije pokazale su da regeneriše ćelije endokrinog dela pankreasa.

U matičnom mleču je prisutan peptid koji je veoma sličan insulinu, sličnog molekulskog sastava ima hormonsko dejstvo, reguliše iskorišćavanje glikoze. Rgeneriše parenhim jetre, smanjuje odnos albumina i globulina koji je bitan u lečenju  obolenja jetre.

Matični mleč je prirodni imunomodulator

Proteinski sastav, imunoglobulini, nezasićene masne kiseline povećavaju nespecifičnu i specifičnu otpornost organizma. ANTIMIKROBNA SVOJSTVA- u mleču se nalazi moćan protein ROJALAZIN koji, delije na Gram + bakterije. Antimikrobnu moć posedune i nezasićena masna kiselina-10 HAD.

Antivirusna svojstva

U procentu 1:10 uništava virus gripa- Moćno preventivno sredstvo protiv virusa herpesa, Epštajn – Barovog, Koksaki i virusa hepatitisa.

Antitumorska aktivnost

Matični mleč zaustavlja razvoj tumora i umnožavanje tumorskih ćelija (Hronična limfocitna leukemija, Limfosarkom, karcinom Erliha). Ovaj efekat potiče od lipidne frakcije -10-HAD. Regiliše krvni pritisak delujući na simpatični i parasimpatični nervni sistem, dilatira koronarne krvne sudove i popravlja ishranu srčanog mišića.

Snižava ukupne lipide u serumu i reguliše LDL/HDL holesterol. Kod  ARTRITISA  pokretljivost zglobova ako se koristi najmanje 3 meseci, za ovaj efekat odgovorna je pantotenska kiselina.

Kvalitet života

Povećava životnu aktivnost, umnu i radnu sposobnost, psihofizičku izdržljivost, popravlja san, apetit, raspoloženje. Otklanja zamor, povećava moć koncentracije i pamćenja, intenzivira razmenu materija i  usporava proces starenja.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top