CMC prah 100g
CMC prah (natrijum karboksi metil celuloza) se često koristi u poslastičarstvu kao dodatak fondan masi za oblaganje torti i izradu figurica i cvetova, jer poboljšava elastičnost i strukturu fondan mase i ubrzava sušenje. Mešanjem sa vodom, CMC se takođe može koristiti kao prirodni lepak.
Prah koji šećernoj masi daje elastičnost, čvrstinu i ubrzava vreme njenog sušenja stručno se naziva Carboxy metil celuloza. Nazivaju ga još i tylose prah ili skraćenicom CMC koja se najviše upotrebljava.
CMC je zamena za Gum tragakant (prirodni zgušnjivač) i prikladnija za brže sušenje ukrasa sa čime napravljeni ukras bez problema zadržava svoj oblik i ne deformiše se.
CMC možemo dodati u bilo koji tip šećerne paste:
- Fondanu (šećerna masa)
- Gum pasti (za cveće)
- Masi za modelovanje
Najčešće se dodaje fondanu i gum pasti jer su oni najmekši i ukrasi od tih masa se najčešće deformišu. Dok masa za modelovanje vrlo često sadrži CMC pa ga dodajemo samo u retkim slučajevima.
Kako koristimo CMC:
Dodajemo ga neposredno pre izrade željenog ukrasa ili figure, jer dužim stajanjem mase sa CMC-om postaje čvršća i teško se modeluje – počinje da se mrvi.
Dodajemo ga postepeno dok pod prstima ne osetimo da je masa čvršća.
Pakovanje 100g Eterika
Cena se redovno ažurira