Indijski orah sirovi 100g
Indijski orah sirovi je bogat proteinima i aminokiselinom triptofan, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima (B1, B2, B3, B6, B9, C i K), vlaknima, mineralima (gvožđe, cink, magnezijum, kalijum, kalcijum, natrijum, selen, fosfor, bakar), fitosterolima i antioksidansima (fenoli).
Od vitamina u indijskom orahu su najviše prisutni vitamini C i K i folna kiselina. Poznato je da mononezasićene masti u indijskom orahu smanjuju nivo triglicerida, koji su jedan od glavnih uzroka srčanih bolesti.
- snižava holesterol – sadrži 0 % holesterola
- sprečava kamen u žuči
- pomaže kod mršavljenja – sadrže dosta dijetetskih vlakana i pružaju osećaj sitosti i zadovoljstva
- deluje kao afrodizijak – poboljšava protok krvi u organizmu
- održava zdravlje zuba – uništava bakterije koje prouzrokuju karijes i bolesti desni
Način upotrebe:
Indijske orahe kao i ostale orašaste plodove možete jesti sirove, tako što ćete ih prethodno potopiti u vodi najmanje pola sata, a možete ga dodati i u raznim slatkim i slanim jelima. Od njega možete praviti puter, salate, kaše, kolače, sladolede itd. Preporučeni dnevni unos je šaka indijskih oraha.
Nutritivna vrednost na 100g :
Energetska vrednost 553 kCal
Proteini 18g
Ugljeni hidrati 30g
Vlakna 3g
Masti 43g
od kojih zasićene 7g
Pakovanje 100g rf