Proteinska ishrana

Proteinska ishrana naglašava visok unos proteina uz minimalan unos masti i ugljenih hidrata. Proteini su ključni za razvoj mišića, kostiju, ligamenata i tkiva, kao i za pravilno varenje i očuvanje imunološkog sistema.

Proteini se razgrađuju u aminokiseline koje telo koristi za izgradnju enzima, hormona, mišića i drugih tkiva. Postoje esencijalne i neesencijalne aminokiseline, pri čemu se esencijalne moraju unositi hranom. Dovoljan unos proteina može poboljšati gustinu kostiju, smanjiti rizik od osteoporoze i lomova, te ojačati imuni sistem.

Ovaj vid ishrane podstiče osećaj sitosti jer proteini zahtevaju više vremena za varenje, čime se povećava potrošnja kalorija. To može olakšati gubitak telesne težine smanjenjem unosa kalorija i potrošnjom više energije za varenje. Smanjenjem unosa ugljenih hidrata, koji se u organizmu pretvaraju u masne naslage, proteinska ishrana može doprineti efikasnijem mršavljenju.

Važno je uz povećan unos proteina održavati dobru hidrataciju, što je ključno za opšte zdravlje i posebno važno za aktivne ljude. Uz pravilan balans između proteina, ugljenih hidrata i hidratacije, ishrana bogata proteinima može biti efikasan način za postizanje i održavanje zdrave telesne težine.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top