Ksantan Guma 100g Eterika

490 RSD

Ksantan Guma 100g Eterika

Ksantan Guma ili Xantan Guma je polisaharid dobijen fermentacijom ugljenih hidrata. Dobija se iz glukoze ili kukuruznog sirupa. Koristi se u širokom spektru u kozmetici i proizvodima za ličnu negu, uključujući proizvode za kupanje, šminku, proizvoode za negu kože i kose i paste za zube.

Xantan guma je popularan dodatak hrani koji se obično dodaje hrani kao zgušnjivač ili stabilizator. Nastaje kada šećer fermentira bakterija koja se zove Xanthomonas campestris. Kada se šećer fermentira, stvara se čorba koja se učvršćuje dodavanjem alkohola. Zatim se osuši i pretvori u prah.

Kada se xantan guma u prahu doda u tečnost, brzo se rasprušuje i stvara viskozan i stabilan rastvor. Zbog toga je odlično sredstvo za zgušnjavanje i stabilizaciju mnogih proizvoda.

Namena:

Može poboljšati teksturu, konzistenciju, ukus, rok trajanja i izgled namirnica. Takodje stabilizuje hranu, pomažući odredjenoj hrani da izdrži različite temperature i pH nivoe.

Osim toga sprečava odvajanje hrane i omogućava im glatko isticanje iz posuda. Često se koristi u kuvanju bez glutena jer može pružiti elastičnost i mekoću koju gluten daje tradicionalnim pecivima.

Nekoliko studija je pokazalo da ksantan guma može smanjiti šećer u krvi kada se konzumira u velikim dozama. Jedno 12 nedeljno istraživanje pokazalo je da devet muškaraca sa dijabetesom i četiri bez dijabetesa jedu kolač. Tokom šest nedelja muškarci su jeli mafine bez ksantan gume. Ostalih 6 nedelja jeli su mafine koji su sadržali 12 grama iste.

Učesnici su redovno testirali šećer u krvi, a nivo šećera u krvi natašte i posle obroka kod muškaraca sa dijabetesom bio je značajno niži pri konzumiranju mafina sa ksantan gumom.

Povezana je sa drugim potencijalnim prednostima za zdravlje, iako je malo verovatno da će se te prednosti pojaviti bez uzimanja suplemenata.

Neke prednosti uključuju:

Pakovanje 100g

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top