Ksantan Guma 100g Eterika

490 RSD

Ksantan Guma: Višenamenski Dodatak u Kozmetici i Ishrani

Ksantan Guma: Višenamenski Dodatak u Kozmetici i Ishrani

Ksantan guma, ili Xantan guma, je polisaharid koji se dobija fermentacijom ugljenih hidrata, najčešće iz glukoze ili kukuruznog sirupa. Ova guma se koristi u različitim proizvodima, od kozmetike do prehrambenih proizvoda, zbog svojih zgušnjivačkih i stabilizatorskih svojstava.

Primena u Kozmetici i Ličnoj Nezi

U kozmetici, ksantan guma se koristi u proizvodima za kupanje, šminku, negu kože i kose, kao i pastama za zube, pružajući teksturu, stabilnost i dugotrajnost.

Primena u Prehrambenoj Industriji

Xantan guma je popularan dodatak hrani koji se često koristi kao zgušnjivač ili stabilizator. Proizvodi se fermentacijom šećera bakterijom poznatom kao Xanthomonas campestris. Nakon fermentacije, dobija se prah koji se brzo raspršuje u tečnost i stvara viskozni rastvor, poboljšavajući teksturu, konzistenciju i ukus hrane.

Zdravstvene Prednosti i Istraživanja

Istraživanja su pokazala da xantan guma može imati koristi u kontroli nivoa šećera u krvi, smanjenju holesterola, pomoći u mršavljenju i imati potencijalnu ulogu u borbi protiv raka. Međutim, ove prednosti se obično ne postižu konzumiranjem hrane koja sadrži ksantan gumu, već uzimanjem suplemenata.

Pakovanje 100g

Cena se redovno ažurira
Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top