Ječam – Geršla

Ječam ili geršla je jedna od najuniverzalnijih zrnastih kultura, sa veoma lekovitim svojstvima. Još su rimski gladijatori bili hranjeni ječmenicom da bi bili izdržljiviji i snažniji.

Žitarica koja ima dugu istoriju i široku primenu u ishrani širom sveta. Poznat po svom visokom sadržaju vlakana, proteina i drugih hranljivih materija, često je sastojak raznih jela, uključujući supe, salate, hleb i kaše.

Jedna od najvažnijih karakteristika ječma je njegova sposobnost da podrži zdravlje srca.

Bogat vlaknima, posebno rastvorljivim vlaknima beta-glukanima, geršla može pomoći u snižavanju nivoa holesterola u krvi, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti.

Osim toga ječam  je takođe izvor važnih minerala poput magnezijuma, gvožđa i cinka, kao i vitamina B kompleksa.

Ovi hranljivi sastojci u ječmu igraju ključnu ulogu u podržavanju zdravlja nervnog sistema, metabolizma i imunološke funkcije. Ne samo da je geršla korisna za fizičko zdravlje, već može imati i pozitivan uticaj na kontrolu telesne težine. Visok sadržaj vlakana može pomoći u održavanju osećaja sitosti i regulisanju apetita, što može biti od koristi u procesu mršavljenja ili održavanja zdrave telesne težine.

Kao svestrana i hranljiva žitarica, ječam može biti izvrstan dodatak raznovrsnoj ishrani.

Bilo da se koristi kao osnova za obrok, dodatak salatama ili kao sastojak u pečenju, geršla može doprineti ukusnim i hranljivim obrocima za celu porodicu.

Mnoge istraživačke studije su utvrdile da geršla sadrži i do 40 % nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju nivo holesterola u krvi, što nije slučaj skoro ni sa jednom drugom žitaricom.

Ječam je veoma bogat mineralima i vitaminima:

kao što su fosfor,  kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum. Takođe sadrži sumpor, mangan, bakar, cink, fluor, jod, gvožđe, kobalt. Zahvaljujući velikom sadržaju hroma, geršla reguliše nivo šećera u krvi.

Ječam ima izrazita lekovita svojstva, jer smanjuje holesterol u krvi, jača funkcije organa za varenje, sprečava i leči opstipaciju i prevenira tumor na debelom crevu.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top