Geršla oljušteni ječam 500g Lučar

110 RSD

Ječam je na prvom mestu po pitanju zdrave ishrane. Ova stolećima stara žitarica puna je vlakana, sadrži važne vitamine i minerale, veoma malo masti, i kao sve biljke, nema holesterola.

Geršla oljušteni ječam 500g Lučar

Geršla je na prvom mestu po pitanju zdrave ishrane. Ova stolećima stara žitarica puna je vlakana, sadrži važne vitamine i minerale, veoma malo masti, i kao sve biljke, nema holesterola.

Ječam je odličan izvor dijetetskih vlakana i sadrži i topiva i netopiva vlakna.

Topiva vlakna su delotvorna u smanjivanju holesterola u krvi i mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja. Naučnici su utvrdili da je jedan tip topivih vlakana, beta-glukan, primarna komponenta ječma koja je odgovorna za smanjivanje holesterola.

Ječam često se koristi kao alternativa pirinču u raznim jelima poput supa, variva, kaša i hleba. Ima nizak sadržaj masti i visok sadržaj biljnih vlakana koji mogu pomoći u snižavanju holesterola u krvi.

Osim toga, ječam je lako svarljiv i obiluje belančevinama, gvožđem i vitaminima B kompleksa, posebno ističući vitamin B5 koji je ključan za zdrav metabolizam.

Takođe, sadrži značajan procenat nezasićenih masnih kiselina koje mogu doprineti snižavanju holesterola. Ječam je izuzetno hranljiva žitarica koja takođe deluje smirujuće na nervni sistem, korisna je za jetru i žučnu kesu, a obiluje i kalijumom, kalcijumom i fosforom.

Kliničke studije pokazale su da je konzumiranje celog zrna ječma pruža najmanje 3 grama betaglukanskih topivih vlakana dnevno, djelotvorno u smanjivanju ukupnog i LDL holesterola. Studije su takođe pokazale da povećavanje dnevnog unosa ovih topivih vlakana rezultira još većim smanjivanjem ukupnog i LDL holesterola.

Topiva vlakna su također korisna za umanjivanje apsorpcije šećera i smanjivanje rizika od razvijanja dijabetesa tipa 2.

Kada su u pitanju netopiva vlakna u ječmu, ona pomažu uspostavljanju redovnog pražnjenja crieva i mogu pomoći u smanjivanju rizika od određenih oblika raka poput raka debelog crijeva. Osim toga, konzumiranje hrane bogate vlaknima može povećati i produžiti osjećaj sitosti. To je važno za održavanje odgovarajuće telesne težine i prevencije gojaznosti.

Sastav: Geršla oljušteni ječam

Pakovanje 500g Lučar

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top