KARDAMOM

Kardamom je osnovni začin indijske kuhinje se koristi u svim vrstama karija, jela od sočiva i pirinča, povrća, jela od mesa, deserata i pića kao što su čaj i kafa.

Kardamon je cenjen zbog svoje blago ljute, kiselkaste i aromatične note, sa prepoznatljivim tonom eukaliptusa.

Iako je dugo korišćen zbog svojih lekovitih svojstava i kao miris, a ne samo kao začin, ovaj dragoceni začin ima bogatu istoriju. Egipćani su u antičkim vremenima žvakali mahune kardamoma kako bi izbelili zube i osvežili dah, dok su stari Grci i Rimljani koristili kardamom za pravljenje parfema.

Kardamom ima široku primenu i u medicinske svrhe.

Njegovo ulje, poznato po antiinfektivnim svojstvima, tradicionalno se koristi za tretiranje infekcija usta, zuba i grla. Takođe, kardamon je koristan za probleme sa varenjem, kao što su bolovi u stomaku, grčevi i nadimanje.

Čaj od kardamoma, koji se konzumira pre jela ili neposredno nakon obroka, pomaže u olakšanju ovih tegoba. Ovaj začin se često kombinuje sa drugim biljkama poput karanfilića, cimeta, đumbira ili nane kako bi se poboljšao njegov efekat. Pored toga, kardamon se koristi i za regulisanje zadržavanja vode, posebno tokom letnjih meseci.

Da bi se ostvarila njegova medicinska korist, važno je redovno ga konzumirati a ne samo povremeno kao začin. Ulje kardamoma ima snažno antiinflamatorno dejstvo i može sprečiti širenje bakterija, virusa i gljivica, što ga čini korisnim i kod prehlade i gripa.

U tradicionalnoj indijskoj medicini, kardamom se koristi za lečenje:

različitih zdravstvenih problema, uključujući visok krvni pritisak, astmu, bronhitis, loš zadah i digestivne smetnje. Stari Egipćani su ga koristili za osvežavanje daha i izbeljivanje zuba, dok je zbog svog prijatnog mirisa pronašao svoje mesto i u industr

Danas, kardamom je nezamenjiv sastojak u indijskoj kuhinji.

Koristi se u raznim kari jelima, jela od sočiva, pirinča, povrća, jela od mesa, deserata i pića poput čaja i kafe.

Takođe je čest sastojak u mešavinama začina, dopunjujući ukus cimeta, karanfilića, zvezdastog anisa, crnog bibera i kumina. Semenke kardamoma mogu se koristiti mlevene ili u mahunama, olakšavajući dodavanje precizne količine u jela.

Međutim, mleveni kardamom pruža intenzivniji ukus, pa se često melje u avanu sa tučkom i dodaje jelima tokom kuvanja.

Važno je napomenuti da same mahune nisu za konzumaciju.

Zrno kardamoma se takođe često koristi u mešavinama začina jer njegov ukus savršeno upotpunjuje druge začine kao što su cimet, karanfilić, zvezdasti anis, crni biber i kumin.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top