Kardamon zrno 20g

350 RSD

Kardamon ima jak jedinstven ukus i intenzivno aromatičan miris, podseća na limun i eukaliptus, blago je ljutkast, pikantan i izuzetno bogat eteričnim uljima.

 

Kardamon zrno 20g

Kardamon zrno ima jak jedinstven ukus i intenzivno aromatičan miris, podseća na limun i eukaliptus, blago je ljutkast, pikantan i izuzetno bogat eteričnim uljima.

Koristi u svim kuhinjama sveta, a posebno u indijskoj i arapskoj. Raznovrsna jela i pića obogaćena su ukusom kardamona. Pored specifičnog ukusa i arome on ima brojna lekovita svojstva. Može se koristiti zajedno sa mahunom ili mleven.

Mleveni kardamom je najbolje praviti u malim količinama, koliko je potrebno za određeni recept, jer brzo gubi svoja prirodna ulja i specifičnu aromu.

Za recepte koji zahtevaju celo zrno dobro je da mahunu malo otvorite kako bi prilikom kuvanja dobili potpunu aromu i ukus kardamona. Ljuske od mahune se ne jedu .

Lekovito dejstvo:

Najpoznatije njegovo deovanje je na probavni sistem.

Podstiče metabolizam , poboljšava varenje, ublažava nadutost, grčeve, bolove u stomaku, žgaravicu i mučninu.

Prstohvat kardamona može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja.

Dobar je diuretik je koristan kod problema urinarnog trakta.

Takođe, čisti bubrege i smanjuje visok krvni pritisak.

Pomaže u detoksikaciji organizma, a posebno se preporučuje osobama koje preterano konzumiraju kafu.

Često se koristi kod infekcije zuba i desni.

Jak antiseptik, koji ubija bakterije odgovorne za loš zadah.

Žvakanje kardamona čini zadah slatkim i svežim, a takođe izbeljuje zube.

Način upotrebe:

Može se koristiti zajedno sa mahunom ili mleven. Mleveni je najbolje praviti u malim količinama, koliko je potrebno za određeni recept, jer brzo gubi svoja prirodna ulja i specifičnu aromu.

Za recepte koji zahtevaju celo zrno dobro je da mahunu malo otvorite kako bi prilikom kuvanja dobili potpunu aromu i ukus kardamona. Ljuske od mahune se ne jedu. Najpribližniji odnos je: 10 mahuna odgovara 1, 5 kašičici mlevenog kardamona. Vrlo često se kombinuje sa karanfilićem i cimetom.

Koristi kao začin mnogim jelima, pri čemu jela postaju ukusnija i nutritivno vrednija. Pored toga što se koristi kao začin, semenke kardamona možete koristiti i za pripremu toplih napitaka i čajeva.

Pakovanje 20g rf

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top