Čaj od Bokvice 50g

99 RSD

Čaj od bokvice 50g

Čaj od lista bokvice (plantaginis folium) se koristi kod upale grla, pluća, hemoroida kao i u slučaju pucanja čira. Takođe, nema boljeg leka za razne vrste otvorenih rana. Svež list se koristi kao melem za spoljašnje rane. Kod bolesti disajnih organa, sveža bokvica se stavi u med i tako konzumira.

Bokvica pripada taninskih biljaka. a sadrži i iridoidne glikozide, najvažniji su aukubin i katalpol, oko 6,5% sluzi, tanine, flavonoide (apigenin, luteolin, skutelarein), kumarine (ekskuletin), mineralne materije (cink, kalijum), više od 1% silicijumove kiseline, saponine, kojima se pripisuje hemolitičko delovanje.

Bokvica se u fitoterapijskoj praksi danas mnogo koristi, najčešće kao ekspektorans, diuretik i antimikrobno sredstvo.

U obliku kupke, spolja se koristi kod raznih upala i infekcija. Svež sok biljke ima baktericidna i bakteriostatična delovanja.

List bokvice deluje protiv raznih upala kože i sluzokože, pojačava lučenje tečnosti u plućima i na taj način olakšava iskašljavanje guste i suve sluzi iz organa za disanje. Takođe smanjuje učestalo mokrenje i povoljno deluje na digestivni trakt.

Bokvica takođe pomaže i kod dijareje, grčeva, čira na dvanaestopalačnom crevu i na želucu. Bokvicu koriste mnoge farmaceutske fabrike u sastavu sirupa protiv kašlja.

O bokvici:

Familija:

Plantaginaceae

Narodna imena:

bokvica, muška bokvica, uskolista bokvica.

Način pripreme:

U ključaloj vodi

Supenu kašiku čaja preliti sa 2 dcl ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji 30 min.pa procediti. Piti tri puta dnevno pre jela po 2 dcl nezaslađenog čaja.

Pakovanje 50g

U ponudi i pakovanje od 1kg 1100 dinara.

Kontakt za porudžbine : prodaja@cecinbiospajz.rs , tel. 011 630 2697

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top