Heljda organska 500g
Heljda se tradicionalno gaji zbog hranljivog zrna koje je prirodni izvor magnezijuma, fosfora, gvožđa i kalijuma, a sadrži skoro sve vitamine B grupe i vitamin E. Prirodno ne sadrži gluten i idealna je hrana za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti.
Heljda se preporučuje u ishrani, naročito u zimskim mesecima, jer greje i daje puno energije.
Ima sve dobre osobine koje imaju integralne žitarice, ali ima i ono što većina žitarica nema-bogata je lizinom, esencijalnom aminokiselinom, tako da je veoma pogodna za dijabetičare.
Heljda je veoma dobra za vegeterijance zato što sadrži znatan procenat proteina.
Isceljuje sluzokožu tankog creva, poboljšava cirkulaciju i stanje kapilara i krvnih sudova. Vrlo efikasna za lečenje dijareje i hronične dizenterije.
Rutin, bioflavonoid koji nalazimo u heljdi ojačava kapilare i krvne sudove, sprečava pojavu hemoroida, smanjuje krvni pritisak i pojačava cirkulaciju u rukama i nogama.
Rutin je lekovit i nakon izloženosti X zračenju ili drugim formama radijacije.
Zahvaljujući svim navedenim svojstvima heljde, a pre svega antioksidantima kojima obiluje, veoma povoljno utiče na imuni sistem. Uništavanje slobodnih radikala, kao i aktiviranje drugih antioksidanasa u telu utiču na jačanje imuniteta i generalno bolje stanje organizma.
Od heljde se pripremaju ukusne čorbe, supe, variva i salate.
Heljdino brašno se može dodavati brašnu ostalih žitarica za pečenje hleba i peciva.
Heljdina kaša je tradicionalni doručak u severnim zemljama, jer greje i daje puno energije. Pretežno se u ishrani koristi zimi.
Sastav:
organska heljda
Istraživanja su pokazala da:
- popravlja raspoloženje
- jača kosu
- poboljšava stanje kostiju, zuba i noktiju
- štiti kožu
- sprečava nastanak anemije
- kontroliše tj. sprečava napade astme
Nutritivna vrednost u 100g:
Energ.vrednost 1440kJ/343Kcal
Proteini 13g
Ugljeni hidrati 71g
od kojih šećeri 2g
Masti 3,4g
Od kojih zasicene masne kiseline 0,7g
Nezasićene masne kiseline 40g
Biljna vlakna 10g
So 0g
Pakovanje 500g Beyond