Heljda

Heljda sadrži proteine koji su bogati esencijalnim aminokiselinama visoke biološke vrednosti, što omogućava organizmu da ih efikasno iskoristi. Ova žitarica predstavlja izuzetak za one koji izbegavaju gluten, jer ne sadrži ovo štetno jedinjenje, čineći je prikladnom i za osobe osetljive na gluten i one sa celijakijom.

Heljda je bogata je hranljivim sastojcima:

uključujući minerale poput mangana, magnezijuma, bakra, gvožđa, fosfora, cinka i selena, kao i vitamine B kompleksa, posebno B6, niacin i riboflavin.

Kada je tostirana, heljdu često služe kao kašu, postajući jedna od retkih alkalnih žitarica.

Tostirana ili propržena heljda ima tamnu, crvenkasto-smeđu boju, dok je netostirana heljda skoro bele boje.

Mladice heljde mogu se ostaviti da klijaju, pružajući izuzetan izvor hlorofila, vitamina i enzima, mada je njihova crna ljuska tada teško svarljiva i spada.

Važno je napomenuti da heljda ne sadrži gluten

To je čini pogodnom za konzumaciju i za osobe koje pate od celijakije. Ova žitarica ima blagotvorno dejstvo na sluzokožu tankog creva, unapređuje cirkulaciju i zdravlje kapilara i krvnih sudova. Pokazala se vrlo efikasnom u lečenju dijareje i hronične dizenterije.

Rutin, prisutan u heljdi kao bioflavonoid.

Jača kapilare i krvne sudove, što sprečava pojavu hemoroida, smanjuje krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju u rukama i nogama.

Takođe, rutin ima lekovito dejstvo nakon izlaganja X zračenju ili drugim oblicima radijacije.

Zašto treba koristiti heljdu u ishrani?

Konzumacija heljde može smanjiti rizik od srčanih oboljenja zahvaljujući visokom nivou antioksidanata koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, poznatih uzročnika srčanih bolesti i kancera.

Dodatno, rutin, prisutan u heljdi, pomaže u regulaciji holesterola, smanjujući nivo LDL holesterola (poznatog kao „loš“ holesterol) i povećavajući nivo HDL holesterola (poznatog kao „dobar“ holesterol), čime se smanjuje rizik od srčanih udara i drugih kardiovaskularnih oboljenja..

Ne morate je kuvati, dovoljno je uveče preliti kipućm vodom i odtaviti preko noći.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top