Žitarice

Žitarice zbog svojih mnogobrojnih svojstava koja utiču na poboljšanje zdravlja. Čine temelj piramidalne ishrane, kao modela zdravog načina ishrane

Ovu vrhunsku ulogu nose samo u neprerađenom tzv. integralnom obliku, ili njihovi proizvodi. Bogate Mg, Ca, Fe, vitaminom E. Predstavljaju sinonim za većinu vitamina iz B grupe, i zanačajan su izvor tijamina, vitamina B6, folne kiseline.

Ovas

Poznatiji pod nazivom „Zob“ pretežno se koristio za ishranu stoke. Svarljivost ovsa i proizvoda od njega je laka, a hranljivost i lekovitost velika. Ovas sadrži Ca, fosfor, K, Ma, Fe, a od vitamina E i B12. Kalijum je neophodan za zgrušavanje krvi.

Ovas se preporučuje onima koji imaju osetljiv želudac, pospešuje čvrstinu kostiju i zuba, utiče na uvećanje broja crvenih krvnih zrnaca. Pomaže nervne aktivnosti, jača rad mozga.

Ječam

U zrnu ječma nalaze se mnogi lekoviti sastojci: skrob, azotna jedinjenja, kiseline, biljne masti, vitamini B1 i B2 kompleksa. Kuvanjem iz zrna dobija se sluz koja se naročito preporučuje bolesnom grlu i želucu.

Raž

Bogata je mnogim hranljivim i korisnim sastojcima, kao što su proteini, masti, ugljeni hidrati, vitamini B1, B2, B6, E, K, P, Mg, Fe, Zn, kao i zasićene i nezasićene masne kisleine. Tvrda je pa zahteva dugotrajno žvakanje i kombinuje se sa drugim žitaricama.

Integralni pirinač

Zdrava hrana koja u malim količinama zasićuje. Bogat je Mg, Fe, P, Ca, K, S i vitaminima B kompleksa. Integralni pirinač je daleko hranljiviji i zdraviji od belog pirinča. U makrobiotici integralni pirinač se koristi i kao hrana i kao lek.

Heljda

Heljda je bogata lizinom i esencijalnom amino kiselinom koje nema u drugim žitaricama. Ona snaži i zagreva, bogata je belančevinama i doprinosi stvaranju jake konstitucije, pa je zovi i „zimskom žitaricom“. Ona snižava krvni pritisak, leči zatvor, obnavlja sluzokožu creva.

Proso

Pored obilja vitamina i minerala proso sadrži rastvorljivu silicijsku kiselinu, neophodnu zdravim i bolesnim. Proso pomaže pravilan rad pankreasa, slezine i želuca. Blagotvoran je kod dijabetičara i hipoglikemije. Koristan je za dobro varenje i zdravlje creva.

Kinoa

Sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina, zato se smatra najboljim biljnim izvorom belančevina. Odličan je izvor K, Fe, Zn, vitamina B kompleksa. Ne sadrži gluten.

Amarant

Bogat je esencijalnim aminokiselinama. Obiluje Fe, Ca, dva minerala koja često nedostaju u ishrani žena i devojčica. Njeno seme jača nervni sistem, mozak i metabolizam.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top