Isabgol (psilijum) 100g GoodCare

499 RSD

Isabgol ili psilijum ljuspice koriste svi koji pate od hroničnog zatvora, hronične dijareje, dizenterije, kolitisa, kronove bolesti.

Isabgol (psilijum) 100g

Isabgol  ili psilijum ljuspice koriste svi koji pate od hroničnog zatvora, hronične dijareje, dizenterije, kolitisa. Isabgol kod kronove bolesti .

Isabgol je indijski naziv za semeni omotač biljke Plantago ovata to jest Plantago psilijum, koja je veoma slična našoj domaćoj bokvici, samo što raste u jugoistočnoj Aziji.

Mekinje psilijuma smatraju se u ajurvedi najboljim crevnim podmazivačem i svojevrsnom metlom za creva. Ove mekinje upijaju količinu vode i crevnog sadržaja mnogo puta veću nego što su one same teške, čime rešavaju različite crevne probleme koji uključuju i konstipaciju i dijareju.

Kao što je već rečeno, biljna vlakna i laksativna svojstva isabgola doprinose lakšem i bezbolnijem pražnjenju creva, bez naprezanja i suvoće. Na taj način sprečava se pucanje krvnih sudova. Savremena istraživanja pokazala su da ishrana bogata biljnim vlaknima smanjuje apsorpciju masti i šećera.

Deluje kao blagi laksativ, diuretik, protivupalno i omekšavajuće. Osobe koje pate od hroničnog zatvora, hronične dijareje, dizenterije, kolitisa, Kronove bolesti, gastritisa, čira, uretritisa i cistitisa mogu da osete značajne dobrobiti upotrebom isabgola kao što su: gojaznost hemoroidi, fistule, holesterol, dijabetes, visok pritisak.

Sastav:

100% ljuspice indijske bokvice (psilijum)

Korišćenje isabgola:

1. Zatvor, slabo pražnjenje

Sadrži znatnu količinu kako rastvorljivih, tako i nerastvorljivih biljnih vlakana što je veoma važno za osobe koje pate od zatvora. Ljuspice indijske bokvice upijaju veliku količinu vode, bubre u crevima, podmazuju ih i nose sa sobom talog isušene stolice.

Pomešajte dve kašičice isabgola sa 100 ml toplog kravljeg mleka i odmah popijte, da mekinje ne nabubre u čaši. Uzimajte ovo uveče, pre spavanja.

2. Dijareja

Deluje hladeće i protivupalno, u crevima upija i sa sobom nosi veliku količinu organizama, među kojima su i patogeni, izazivači različitih tegoba praćenih prolivom – dizenterije, kolitisa, Kronove bolesti, stomačnog gripa…

Za zaustavljanje ovih simptoma najbolje je koristiti sa svežim kiselim mlekom ili svežim jogurtom. Na ovaj način creva se kolonizuju probiotskim bakterijama u pravilnoj razmeri, što omogućava njihov normalan rad.

Pomešajte dve kašičice isabgola sa dve supene kašike svežeg kiselog mleka i pojedite ovo posle doručka i posle ručka (uveče nije dobro koristiti kisele mlečne proizvode).

3. Čišćenje debelog creva

Zahvaljujući svojoj higroskopnoj prirodi, isabgol tokom kretanja kroz creva upija i sakuplja štetne mikroorganizme, toksine i otpatke, koji se u ajurvedi jednim imenom nazivaju “ama“.

Ova otrovna i lepljiva supstanca najčešće se zalepi za zidove debelog creva odakle tokom vremena prelazi u krvotok i uzrokuje različite probleme. Čišćenjem ame, zdravlje, raspoloženje i izgled se popravljaju.

Pomešajte dve kašičice isabgola sa 200 ml tople vode i pijte uveče pre spavanja, svakog drugog dana tokom mesec dana.

4. Gastritis, heliko bakterija

Višak kiseline u želucu dovodi do raznih neprijatnosti, a ako traje dugo može dovesti i do čira u organima za varenje. Omekšavajuća i sluzasta svojstva isabgola ovde mogu da “učine čuda“.

Pomešajte dve kašičice ljuspica sa 100 ml vode (ne tople ili vruće) i popijte posle jela, dva puta dnevno. Isabgol (psilijum) će upiti višak kiseline i bakterija, smiriti pita došu.

5. Čir na želucu i dvanaestercu

Kod ovih stanja mehanizam delovanja isabgola je isti kao i kod viška kiseline. S obzirom na činjenicu da čir predstavlja ozbiljno oštećenje sluznih membrana, potrebno je koristiti dodatna sredstva za zarastanje i smanjenje korozije.

Stoga, osim saveta za upotrebu pod brojem 4 (gastritis) dodajte i savet za upotrebu pod brojem jedan, to jest uveče pre spavanja, sa toplim kravljim mlekom.

6. Kolitis, Kronova bolest

U ovim slučajevima ishrana je izuzetno bitna, treba izbegavati tešku hranu. Isabgol treba uzimati sa lasijem – mešavinom svežeg kiselog mleka i vode.

Pomešajte dve supene kašike svežeg kiselog mleka i 100 ml vode, dodajte ¼ kašičice sveže mlevenog indijskog  kima i prstohvat sveže struganog muskatnog oraha.

Sve ovo dobro izmešajte dok ne dobijete homogen napitak. U ovo dodajte dve kašičice ljuspica i popijte dva puta dnevno, posle jela.

7. Gojaznost

Prejedanje usled stresa i nervoze, preterana upotreba kalorične i rafinisane hrane, bez biljnih vlakana, najčešći su uzroci gojaznosti danas.

Psilijum donosi obilje biljnih vlakana, kako onih nerastvorljivih, koji dugo održavaju osećaj sitosti i punine u stomaku. Tako i rastvorljivih, koja sakupljaju masnoće, žuč i druge otpatke koji slabe razmenu materija i dovode do gojaznosti.

Pomešajte kašičicu ljuspica, kašičicu limunovog soka i 100 ml tople vode i popijte pola sata pre doručka i pola sata pre ručka.

Žudnja za hranom biće daleko manja, a samim tim i unos nepotrebnih kalorija. Svaki put kada osetite glad na nervnoj bazi, popijte ovaj napitak kako biste smirili stres, a ujedno i sprečili gojenje.

8. Hemoroidi, fistule

Kao što je već rečeno, biljna vlakna i laksativna svojstva isabgola doprinose lakšem i bezbolnijem pražnjenju creva, bez naprezanja i suvoće.

Na taj način sprečava se pucanje krvnih sudova. Osim toga, isabgol je blago oporog ukusa što donekle pomaže zarastanju fistule i zaustavljanju krvarenja.

Pomešajte dve kašičice ljuspica sa 200 ml tople vode ili toplog kravljeg mleka i popijte uveče pre spavanja, dok se stanje ne popravi.

9. Holesterol, dijabetes, visok pritisak

Savremena istraživanja pokazala su da ishrana bogata biljnim vlaknima smanjuje apsorpciju masti i šećera. Zbog toga mnogi lekari i nutricionisti savetuju povećani unos biljnih vlakana, naročito rastvorljivih, kako bi se smanjile ili sprečile posledice povišenog nivoa holesterola ili glukoze.

Niži nivo holesterola povezan je i sa nižim krvnim pritiskom i zdravijim srcem, a na srce i pritisak blagotvorno deluje i uklanjanje konstipacije i toksina iz debelog creva.

Način uzimanja kod nekog od ovih stanja zavisi od telesne građe i stanja zdravlja osobe. Pogledajte neki od načina opisanih naviše, pa izaberite onaj koji je najprikladniji.

Pakovanje 100g GoodCare

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top