Kikiriki sirovi oljušteni 100g

39 RSD

Od vitamina, kikiriki je bogat niacinom (vitamin B3), folatima i vitaminom E. Zbog vrednosti folata preporučuje se i trudnicama.

Kikiriki sirovi 100g

Sirovi kikiriki je bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom i natrijumom. Sve su to minerali, i esencijalni su za organizam, jer su sastavni deo elektrolita.

Elektroliti imaju ulogu u regulaciji tečnosti organizma i krvi, pa igraju veliku ulogu u funkciji mišića i nervnog sistema. Maratonci i atlete koji se izlažu velikim kardio treninzima gube puno tečnosti, a sa tečnošću gube i elektrolite.

Od vitamina, kikiriki je bogat niacinom (vitamin B3), folatima i vitaminom E. Zbog vrednosti folata preporučuje se i trudnicama.

Konzumacijim kikirikija stvara se osećaj sitosti, a u svoje telo unosite mnogo hranljivih sastojaka, belančevina i vitamina. Može jesti presan, kao namaz ili ga dodati raznim salatama i jelima.

Postoje stotine različitih proizvoda s kikirikijem od kojih većina sadrži previše soli i previše nezdravih masnoća od prženja, što smanjuje količinu određenih vitamina i minerala u kikirikiju.

Stručne studije pokazuju da konzumacija orašastih plodova,  ali i kikirikija smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa. Isto tako, pomaže pri kontroli šećera kroz dan stoga je idealna užina. Bogat je nezasićenim (zdravim) mastima, vlaknima i proteinima (26g na 100g), a brojne studije pokazuju kako pomaže pri snižavanju holesterola, triglicerida pa ne uzrokuje debljanje.

U jednoj studiji rađenoj na 15 zdravih osoba normalne težine sudionici su uzimali 500 kalorija kikirikija 8 tjedana i dobili su 1kg (manje od očekivanih 3,6kg). Primećeno je kako kikiriki ima visoku visinu sitosti, a time smanjuje konzumaciju druge hrane.

Dobro deluje na srce kao bademi i orasi zahvaljujući visokom postotku nezasićenih masti, ali i kalijumu, magnezijumu i vitaminu E koji dokazano snižavaju krvni pritisak.

Sadrži vlakna koja su veoma korisna za nesmetano funkcioniranje creva. Protivno uverenju mnogih ne spada među orašaste plodove nego spada u porodicu mahunarki koju bi svakako trebalo videti češće na meniju.

Sirov možete ispeći sami videćete da je neodoljiv. Stavite ga u suv pleh a zatim u dobro zagrejanu rernu 180 C. Dok se peče razmutite kašiku soli u 1 dcl vode (mera za 1/2 kg kikirikija), i prokuvajte.

Posle petnaestak minuta, kad počne da tamni, prelijte ga slanom vodom i ostavite da se dopeče, sve dok voda ne ispari i kikiriki se sasvim isuši, a ljuska počne da se odvaja. Probajte uživaćete🤗.

Nutritivna vrednost u 100g:

Energetska vrednost 547 kCal

Proteini 25g

Ugljeni hidrati 16g

Šećeri 4g

Vlakna 8g

Masti 47g

Od kojih zasićene 6g

Pakovanje 100g rf

Original pakovanje 25kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top