Seitan prženi
Seitan prženi je veoma je bogat belančevinama, kalcijumom i vitaminima B grupe.
Seitan (pšenično meso) dobija se odvajanjem glutena iz integralnog pšeničnog brašna, odnosno ispiranjem skroba i mekinja. Prženi seitan se može koristiti kao prilog, može se dodati jelu od povrća ili kao šnicla za sendvič.
Sejtan ili seitan je jelo od punog pšeničnog zrna, bogato belančevinama. Radi se o pšeničnom glutenu koji u prehrani gotovo u celosti može nadomjestiti potrebu za mesom.
Iako je sejtan napravljen od pšenice, sadrži vrlo malo ugljenih hidrata
Zahvaljujući visokom sadržaju belančevina (čak 23 g belančevina na 100 g seitana), seitan može nadoknaditi meso u obroku.
Kombinacijom s određenim namirnicama kao što su sojin sos ili pasulj, postaje potpuni izvor esencijalnih aminokiselina potrebnih organizmu, pa ga vegani i vegetarijanci često koriste umesto mesa u raznim jelima.
Za razliku od mesa, seitan ne sadrži štetne masnoće pa je niskokalorična namirnica.
Namena
Jela sa sejtanom pripremaju se na isti način kao i jela s mesom. Potieče iz kineske kuhinje, a u zapadnim zemljama koristi se najčešće u makrobiotičkoj i vegetarijanskoj prehrani.
Seitan prženi se može koristiti kao prilog, može se dodati jelu od povrća ili kao šnicla za sendvič.
Seitan u vidu šnicli proprženih uz dodatak tamari sosa i pikantnih začina. Izvanrednog je ukusa, u vegetarijanstvu i makrobiotici je omiljenii delikates.
Brzo daje osećaj sitosti i odličan za zimsku ishranu
Spada u grupu dijetalnih namirnica jer sadrži veoma malo masti i ugljenih hidrata. Lako je svarljiv i odlično se apsorbuje uz visok stepen iskorišćenja.
Sirovi dodajte u paprikaš, musaku, ili kuvajte sa žitaricama.
Sastav:
Gluten pšeničnog brašna, suncokretovo nerafinisano ulje, začini.
Nutritivne vrednostina 100g
Energetska Vrednost Kcal 239
Energetska Vrednost KJ 1000
Masti 4.3g
Ugljeni hidrati 24.8g
Proteini 23.7g