Cejlonski Crni Čaj: Bogatstvo ukusa i Zdravstvene Prednosti“
Cejlonski crni čaj odiše toplom esencijom i posebnim karakterom, definirajući se po kvalitetu i jedinstvenom mirisu. Poznat kao najbogatija mešavina čaja, ovo piće izdvaja se svojim ukusom i aromom.
Globalni je favorit i potvrđeno piće po izboru.
Katehini + Polifenoli + L-teanin + Teofilin + Kofein = jedna od najboljih, prirodnih „fat burning“ kombinacija ikada!
Crni čaj ima veoma dugu tradiciju i dugu listu lekovitih svojstava.
Zahvaljujući svojim kvalitetima to je ubedljivo najpopularniji i najprodavaniji čaj u zemljama zapadnog sveta. Kod nas je nepravedno zapostavljen.
Crni čaj je u stvari tamniji „rođeni brat“ zelenog čaja jer i jedan i drugi potiču od iste biljke čiji je latinski naziv Camellia sinensis. U procesu proizvodnje jedan od najbitnijih faktora je stepen fermentacije (oksidacije). Crni čaj je u potpunosti fermentisao i tako dobio tamnu boju i prodorno bogat ukus.
Crni čaj je bogat kalijumom, mineralom – elektrolitom, koji reguliše kiselost i bazičnost u telesnim fluidima i pomaže u kontroli krvnog pritiska.
Ovaj element kontroliše električne aktivnosti srca, gradi proteine i pomaže razlaganje karbohidrata. Redovno ispijanje crnog čaja sprečava začepljenje arterija koje dovodi do infarkta srca i mozga.
Kofein u crnom čaju nadražuje koru velikog mozga, što doprinosi boljem shvatanju stvari i bržem povezivanju misli. Ovo automatski čini da sve intelektualne radnje obavljamo sa manje napora: lakše učimo, pamtimo, komuniciramo.
Crni čaj okrepljuje, umanjuje osećaj umora i pospanost.
Utieče i na bolji rad mišića i refleksa, pa pogoduje sportistima i drugim osobama kod kojih su bitne brze reakcije.
Zahvaljujući kofeinu i njegovom uticaju na respiratorni centar poboljšava se i funkcija disanja, povećava ventilacija pluća, što doprinosi tome da se lakše diše i prijatnije oseća.
Što se tiče njegovih antioksidativnih svojstava, ona su odmah pored zelenog čaja koji je po tome nadaleko čuven, kao što im je vrlo sličan i kompletan sastav.
Za prave ljubitelje čaja kvalitetan crni čaj predstavlja istinski užitak.
Kada kuvate crni čaj, najvažnije je ne dozvoliti da voda provri, ne ostavljajte čaj u vodi više od 60 sekundi jer ćete u protivnom značajno smanjiti korisna svojstva crnog čaja.
Preporučena dnevna doza crnog čaja je 3-4 šoljice.
Na Milton Schiffenbauer Pace University ustanovljeno je da crni i zeleni čaj deaktiviraju viruse, što podrazumeva i herpes. Prema nekim istraživanjima, crni čaj uništava i bakterije, posebno one koje mogu zagaditi organe za varenje i izazvati proliv.
Ispijanjem šoljice crnog čaja imamo šansu da uništimo bakterije i viruse u ustima. Ako se sada pitate šta je za vas bolji izbor: zeleni ili crni čaj, slobodno odlučite sami i svakako nećete pogrešiti.
Evo jednostavnog recepta za pripremu crnog čaja:
Sastojci:
- 1 kašičica crnog čaja (ili po ukusu)
- 1 šolja vode
Uputstvo:
- Zagrejte vodu do tačke kuvanja, ali nemojte dozvoliti da provri.
- Stavite kašičicu crnog čaja u šolju za čaj.
- Prelijte vrućom vodom preko čaja.
- Pokrijte šolju tanjirom ili poklopcem i ostavite da se čaj upija 3-5 minuta, ili duže ako želite jači ukus.
- Procedite čaj kroz cediljku ili filter za čaj kako biste odvojili listiće.
- Poslužite topao i uživajte u bogatom ukusu!
Sastav:
100% čist crni čaj, zemlja porekla: Šri Lanka, ostrvo Cejlon
Pakovanje 100g rinfuz
Original pakovanje 1kg
Cena se redovno ažurira