Čaj od Virka 100g

200 RSD

Čaj od virka 100g

Čaj od virka (Alchemillae folium) ili drugi naziv gospin plašt ili bisernica, je biljka veoma neobičnog izgleda. List virka je u obliku lepeze koji u pazuhu lista ima uvek kap rose koji na suncu liči na biser.

Lekovita svojstva virka odnose se pre svega na ženske bolesti. Zbog svojih sastojaka koji pozitivno utiču na reproduktivne organe, virak se koristi u slučaju problema za začećem, neredovnim ciklusom, menopauzom, PMS-om, kao i nakon porođaja.

Zahvaljujući salicilnoj kiselini koju sadrži pomaže u toku bolnih ciklusa na taj način što ublažava bol i umiruje grčeve. Pozitivno utiče na regulisanje hormona, zbog čega se i koristi tokom menopauze, kao i za regulisanje menstrualnog ciklusa.

Smatra se da korišćenje virka olakšava porođaj i pomaže u oporavku reproduktivnih organa i kože nakon porođaja.

Osim poztivnog dejstva na žensko reproduktivno zdravlje, lekovitost virka potvrđena je i u drugim situacijama. Listovi virka se koriste i za tretiranje rana, manjih ogrebotina ili opekotina jer podstiče brže zarastanje. Njima se mogu tretirati kožne infekcije, ekcemi i ubodi insekata.

Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži i koji uklanjaju štetne slobodne radikale, virak (ili vrkuta) se koristi i za ublažavanje bora i drugih znakova starenja na koži.

Za ispiranje usta, posebno nakon stomatoloških intervencija, može se koristiti čaj od virka koji će ubrzati zaustavljanje krvarenje i skratiti period oporavka.

Virak ima pozitivno deluje i na digestivni trakt. Ublažava stomačne tegobe, olakšava varenje, a može pomoći i u poboljšanju apetita. Kod blažih vrsta proliva preporučuje se čaj od virka.

Latinski naziv :

Alchemilla vulgaris L. (Rosaceae)

Lekoviti deo biljke :

Osušen nadzemni deo biljke (Alchemillae herba)

Hemijski sastav :

Herba virka sadrži 6-8% tanina, flavonoide

Upotreba :

Usled sadržaja tanina kao sredstvo za skupljanje tkiva

Takođe se koristi :

U narodnoj medicini kod pojačanih menstrualnih krvarenja, kao sastojak « ženskih » čajeva i kod blagih, nespecifičnih proliva

Način pripreme :

Jednu kafenu kašičicu herbe virka preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top