Heljda propržena bez glutena 1kg Slavuj

550 RSD

Heljda isceljuje sluzokožu tankog creva, poboljšava cirkulaciju i stanje kapilara i krvnih sudova.

Heljda propržena bez glutena 1kg Slavuj

Heljda tostirana ( propržena ) žitarica koja se često koristi kao kaša i tada ona postaje jedna od retkih alkalnih žitarica.

Mlado zrnevlje heljde može se ostaviti i da klija ( jaka, teško svarljiva crna ljuska tada spada ) i ono je izuzetan izvor hlorofila, vitamina i enzima.

Ne sadrži gluten, te je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od celijakije. Isceljuje sluzokožu tankog creva, poboljšava cirkulaciju i stanje kapilara i krvnih sudova. Vrlo efikasna za lečenje dijareje i hronične dizenterije.

Bioflavonoid koji nalazimo u heljdi ojačava kapilare i krvne sudove, sprečava pojavu hemoroida, smanjuje krvni pritisak i pojačava cirkulaciju u rukama i nogama. Rutin je lekovit i nakon izloženosti X zračenju ili drugim formama radijacije.

Najveći kvalitet heljde sa najvećim pozitivnim dejstvom na zdravlje, je upravo visok nivo antioksidanata koji ona sadrži.

Uloga antioksidanata u telu je eliminisanje slobodnih radikala koji se smatraju jednim od glavnih uzroka za nastanak kancera i srčanih oboljenja. Takođe, istraživanja su pokazala da rutin, poznatiji kao vitamin P, koji se nalazi u heljdi, smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola u krvi, a povećava nivo dobrog (HDL) holesterola.

Samin tim se poboljšava cirkulacija. Na ovaj način sprečava se nastanak ugrušaka koji dovode do srčanog i moždanog udara, a smanjuje se i rizik od nastanka ostalih kardiovaskularnih bolesti.

Dobar izvor proteina. Pored toga je bogata vlaknima, ne sadrži zasićene masti i holesterol, a u odnosu na većinu namirnica koje se na sličan način koriste u ishrani, ima i manje kalorija.

Zbog svega ovoga utiče na smanjenje apetita i poboljšava opšte stanje digestivnog sistema. Takođe, pozitivno utiče i na regulisanje nivoa šećera u krvi, što olakšava mršavljenje, ali i sprečava nastanak dijabetesa. Kod obolelih od dijabetesa može pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi u granicama referentnih vrednosti.

Dijeta sa heljdom je popularna kod onih koji se bore sa viškom kilograma, a ova namirnica bi svakako trebalo da bude sastvni deo ishrane svih koji vode računa o ishrani i fizičkom izgledu.

Zahvaljujući svim navedenim svojstvima ove biljke, a pre svega antioksidantima kojima obiluje, veoma povoljno utiče na imuni sistem.

Uništavanje slobodnih radikala, kao i aktiviranje drugih antioksidanasa u telu utiču na jačanje imuniteta i generalno bolje stanje organizma.

Zahvaljujući dobro izbalansiranom aminokiselinskom profilu, nutritivna vrednost heljde vrlo je visoka. Posebno se ističe sadržaj  aminokiselina lizina i arginina, a sadrži i aminokiselinu triptofan koja pospešuje san.

Kao i ostale pseudožitarice, ova žitarica ne sadrži gluten te je pogodna za osobe koje ne podnose gluten.

Istraživanja su pokazala da:

Koristi spolja, za kožu koja je u nekoj vrsti zapaljenja ili u slučaju opekotina. Napraviti oblogu od tostiranog brašna heljde pomešanog sa sirćetom.

Način pripreme:

Može se koristiti kao zamena za žitarice ili pirinač. Umesto pirinča, može se sa heljdom napraviti smesa sa sarme ili punjene paprike. Vrlo uspešno mogu napraviti ukusne ćufte ili burgeri. Važno je napraviti dobar izbor začina , s preporuka je da to budu bosiljak, origano, timijan…

Nutritivna vrednost 100g:

Energetska vrednost 1401 kJ/ 335 kcal

Masti ukupno 3g

Ugljeni hidrati 70g

Proteini 12g

Pakovanje 1kg Slavuj

Zemlja porekla: Rusija

Cena se ažurira redovno

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top