Biljni proteini
Biljni proteini imaju visoku hranjivu vrednost. Najčesće se prave od graška, konoplje, kokosa, bundeve i soje i idealni su za vegetarijansku ishranu.
Izuzetno važan deo zdrave ishrane.
Sve je popularniji izbor među osobama koje žele da unesu više proteina u svoj jelovnik, bez korišćenja životinjskih izvora. Ovi proteini se dobijaju iz različitih biljaka kao što su grašak, soja, pirinač, konoplja, leblebije, bademi i mnoge druge.
Prednost korišćenja:
je što su bogati esencijalnim hranljivim materijama kao što su vlakna, vitamini, minerali i antioksidansi. To ih čini izuzetno korisnim za celokupno zdravlje organizma.
Takođe, ovi proteini su obično niskokalorični i sadrže manje zasićenih masti, što ih čini idealnim izborom za osobe koje vode računa o svojoj telesnoj težini i zdravlju srca.
Pored toga, su odlična opcija za vegetarijance i vegane, ali i za sve one koji žele da smanje unos životinjskih proizvoda u ishrani iz različitih razloga, kao što su briga o životinjama, zaštita životne sredine ili verska uverenja.
Biljni proteini su takođe lako probavljivi i mogu se lako integrisati u različite recepte i obroke.
Mogu se dodati u smutije, kaše, salate, čorbe, sosove, pekarske proizvode i mnoge druge jela, čime se obezbeđuje adekvatan unos proteina u ishrani na ukusan i raznovrstan način.
Redovna konzumacija može doprineti poboljšanju zdravlja digestivnog sistema, smanjenju rizika od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa i određenih tipova kancera, kao i održavanju zdravog nivoa holesterola i šećera u krvi.
Potrebno je da kombinujete biljne proteine da bi ste uneli sve amino kiseline koje su vašem telu neophodne.
Prednost koje imaju ovi proteini je u tome da nisu u spoju sa zasićenim mastima i holesterolom. Ne sadrže metaboličke ostatke iz tela životinja kao ni hemijske ostatke tretmana kojima su podvrgavane životinje a kasnije i njihovo meso.
- Imaju nizak sadržaj masti a visok sadržaj vlakana, vitamina i minerala.
- Sadrže fitohemikalije koje doprinose zdravlju i prevenciji bolesti.
Da su proteini osnovni i najvažniji sastojci ćelije, opšte je poznato. Bez njih nema pravilnog funkcionisanja tela, čvrstine i snage tkiva, nema enzima, hormona, antitela.. Više od 50% ćelije su upravo ova jedinjenja koja obnavljaju i održavaju život.
U osnovi proteina – jedinica koja ih gradi – su aminokiseline (aminokiselinske sekvence), grubo podeljene na tzv. esencijalne (ili „alfa“) i neesencijalne.
I dok većina živih bića, od bakterija preko nižih i viših biljaka kao i kvasnica, mogu da sintetišu sve aminokiseline. Životinje i čovek mogu sintetisati samo neesencijalne dok esencijalne moraju uzimati iz biljne hrane jer je to direktan izvor u obliku koji je za čovekov organizam najpovoljniji za razliku od manje pogodnog sekundarnog izvora – namirnica životinjskog porekla.
Cena se redovno ažurira
-
Gotovi proizvodi od soje i žitarica
Vegan proteinska krem čorba od leblebije 60g
130 RSD Naruči odmah