Pahuljice od polbe 300g Slavuj

250 RSD

Polba je odličan izvor proteina, bolji od većine drugih žitarica.

Pahuljice od polbe 300g

Pahuljice od polbe imaju prirodan, očaravajući ukus.Kaša od polbe je veoma cenjeno tradicionalno rusko jelo.Polba je odličan izvor proteina, bolji od većine drugih žitarica.

Polba (Triticum dicoccum) je rusko ime za staru žitaricu koja se gaji verovatno još od 4-5 milenijuma pre nove ere. Tvrda je, rano sazreva i otporna je na gljivične infekcije. Njeno gajenje ne zahteva upotrebu veštačkih đubriva.

Polba je mala, svetlosmeđa žitarica, sa primetnim slojem mekinja. Sirovo zrno polbe liči na pšenicu, ali kad se skuva, više podseća na ječam.

U 50g Polba sadrži 7 g proteina, što je dobra vest za vegetarijance

A što je još bolje, ista količina polbe sadrži samo 170 kalorija. Kad se uzme u obzir da daje osećaj sitosti, to čini polbu dobrom namirnicom da se uklopi u redukcione dijete (za mršavljenje).

Od obične pšenice, polba se razlikuje po visokom sadržaju proteina, manjem sadržaju glutena, visokoj koncentraciji aminokiselina i vitamina B.

Ima prirodan, očaravajući ukus. Kaša od polbe je veoma cenjeno tradicionalno rusko jelo. Polba je odličan izvor proteina, bolji od većine drugih žitarica.

Polba je veoma hranljiva

U 50 g sadrži se 5 g biljnih vlakana, 20% preporučene dnevne doze vitamina B3, 15% preporučene dnevne doze magnezijuma i cinka i 4% pdd. gvožđa.

Magnezijum i cink su važni za kosti i imunitet, a vitamin B3 za kožu i druge važne procese u organizmu. Polba je bogatija biljnim vlaknima od većine često korišćenih žitarica – 1 šolja obezbeđuje 20% preporučenog dnevnog unosa vlakana.

Biljna vlakna su važna ne samo za normalno funkcionisanje creva i ravnotežu crevnih bakterija, već doprinose sprečavanju naglih skokova šećera u krvi i regulaciji ukupnog i LDL (tzv. „lošeg“) holesterola.

Polba ima nizak glikemijski indeks, pa je preporučljiva i za one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi.

Antioksidansi se često povezuju sa voćem i povrćem, međutim, integralne žitarice su i te kako bogat i značajan izvor ovih supstanci koje štite ćelije od oštećenja.

Polba je odličan izvor polifenola, karotinoida i selena – supstanci koje se ubrajaju u antioksidanse.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energija 1411 kJ/337 kcal

Masti0g

od kojih zasićene masne kiseline 0g

Ugljeni hidrati 61g

od kojih šećeri 1

Dijetetska vlakna 8g

Proteini 14g

So 0g

Nizak nivo glutena. Bez aditiva. Bez konzervansa.

Pakovanje 300g Slavuj

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top