Tamari soja sos 200ml Mitoku

440.00RSD

Tamari je taman, ukusom bogat soja sos .

Tamari soja sos Mitoku

Tamari soja sos Mitoku je proizvod zanatske radionice Minimaguri Aoki Jaemon. To je taman, ukusom bogat soja sos koji se pravi osamnaestomesečnom fermentacijom zrna soje. On nastaje kao nus-produkt pri proizvodnji sojinog misoa.

Čista soja, voda i morska so uz prisustvo mikroorganizama fermentišu 2-3 godine:

Gusta masa se spušta na dno a uljasta tečnost prepuna enzima, proteina, gvožđa, kalcijuma i natrijuma ostaje na površini.

Ona se filtrira i pasterizuje. Tako se dobija tamari soja sos vrhunskog kvaliteta i divnog ukusa.

Tamari soja sos se koristi pri kuvanju i daje jelu divan slankast ukus koji posebno vole deca. Kako je proces proizvodnje tamarija dugotrajan i skup, proizvod koji se na kraju dobija je koncentrovan i dragocen i pri primeni dovoljno je koristiti male količine.

Za razliku od šoju sosa koji deo ukusa duguje alkoholima koji se procesom fermentacije prirodno oslobađaju iz žita, ukus tamri sos potiče iz obilja amino kiselina koje se izdvajaju iz proteina soje. Amino kiseline ne isparavaju kao alkoholi tako da je tamari sos pogodan za sva duža kuvanja.

Lekovito dejstvo

Enzimi koji deluju u procesu fermentacije stvaraju ugodan miris i ukus a uz to omogućavaju sistemu za varenje da lakše razloži skrob, proteine, mlečne šečere i ako izvrši neophodne hemijske procese za što bolju apsorpciju hrane.

Rezultat je poboljšana krvna slika i poboljšano opšte stanje organizma. Ne sadrži gluten pa ga mogu koristiti i osobe koje pate od celijakije.

Začini i ukrasi veoma su važni u uravnoteženju obroka kao celine. Oni daju boju i ulepšavaju, stimulišu ukus i dopuštaju nam slobodu u prilagođavanje svakog jela za sebe. Ako niste znali, začini se mogu upotrebljavati i u lečenju.

Glavna razlika između soja i tamari sosa je u njihovom poreklu. Soja sos nastao je u Kini, a potem se proširio i na ostale azijske zemlje.

Tamari je sa druge strane specifična vrsta japanskog soja sosa. Ukoliko na bočici stoji naziv “Tamari soja sos”, znaćete da je reč o japanskoj varijaciji soja sosa.

Kombinovanje sa jelima

Tamari sos je nešto tamniji i jačeg je ukusa od običnog soja sosa, pa je zbog toga idealan uz vasabi i suši.

Običan soja sos bolje će se slagati sa kompleksnijim jelima azijske kuhinje i neće preovladati druge ukuse, tako da će svi lepo doći do izražaja.

Sastav

Soja, izvorska voda, pšenica i morska so.

Nutritivna vrednost na 100g

Energetska Vrednost Kcal 84

Energetska Vrednost KJ 351

Masti 0.3g

mononezasićene masti og

polinezasićene masti og

Zasićene masti 0g

Ugljeni hidrati 8.6g

Šećeri 0g

Vlakna og

Proteini 11.6g

Tamari soja sos Mitoku 200ml
Scroll to Top