Proizvodi od soje

Proizvodi od soje su napravljeni od sirovina proverenog kvaliteta. Ova mahunarka pripada grupi od pet najznačajnijih namirnica bogatih proteinima i predstavlja najbolji izvor proteina iz biljnog sveta.

Soja sadrži od 35 do 55 % proteina, oko 34 % ugljenih hidrata, od 17 do 23 % ulja.

Bogata je esencijalnim aminokisalinama, vitaminima (E, A, B kompleks, C, D), u sebi sadrži minerale kao što su gvožđe, cink, magnezijum, kalijum, fosfor, mangan, kalcijum, potom biljne hormone, naročito fitoestrogen. Na našem tržištu prisutne su razne namirnice od soje, dehidrirana soja u obliku medaljona, ljuspica, komadića, odrezaka.

Sojini proizvodi:

  • tofu sir
  • dimljeni tofu sir
  • tofu namaz
  • sojino mleko tečno i u prahu
  • tempeh
  • ulje
  • miso
  • soja sos
  • kao i proizvodi poput sojinih salama, pašteta, viršli, burgera, kobasica, jogurta, kiselog mleka i drugo.

Tofu sir od soje je namirnica bogata belančevinama, gvožđem, kalcijumom i magnezijumom.

Lagan za varenje, podstiče probavu. Može se naći začinjen mirođijom, susamom, paprikom, kao prženi i dimljeni tofu ili u vidu tofu namaza u kombinaciji sa začinima.

Tempeh

Dobija se fermentacijom termički obrađene soje, kojoj se dodaje određena vrsta plesni. Proizvod velike enrgetske vrednosti, koji sadrži vtamin B12 i predstavlja zamenu za meso.

Mleko

Po svom sastavu sojino mleko je slično kao kravlje mleko, međutim, sadrži mnogo više proteina u odnosu na kravlje, ali manje masti. Ne sadrži holesterol i odličan je u prevenciji i lečenju od kardiovaskularnih bolesti i u dijetetici. Bogato je vitaminima iz B grupe, vitaminom E i A.

Od minerala nalaze se značajne količine kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, cinka, mangana, bakra selena i silicijuma. Antikancerogeno je, i pomaže u borbi protiv malignih oboljenja, čisti jetru i preporučuje se i muškarcima i ženama.

Jogurt

Hranljiv i osvežavajući napitak od fermentisane soje, često u kombinaciji sa raznim voćem.

Sojine viršle, kobasice, parizer, paštete, burgeri predstavljaju kvalitetan obrok od belančevina dobijenih iz soje i brašna dobijenog od pšenice.

Šlag

Odličan za sve posne poslastice, ne sadrži zasićene masti.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top