Suvi grašak 600g Slavuj
Suvi grašak se može spremati kao glavno jelo, dodatak salatama, namaz (slično humusu) ili kao predjelo.
Kultura korišćenja graška u Kini, Rusiji i Indiji je rasprostranjena i zbog svojih zdravstvenih prednosti, smatra se jednom od ključnih namirnica u ishrani.
Prednosti suvog graška su:
– Visok nivo proteina – oko 22%,
– Visok nivo vlakana – oko 25%,
– 60% složenih ugljenih hidrata, koji se sporije apsorbuju i daju duži osećaj sitosti,
– Sadrži malo nezasićenih masti (odlično za regulisanje holesterola).
– Izvor je vitamina C, K i B kompleksa, kao i minerala poput gvožđa, magnezijuma, kalijuma, bakra i dobar je izvor folne kiselina,
– Poboljšava rad creva i odličan je za varenje,
Upotreba graška donosi pozitivan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova kod ljudi, što ga čini posebno preporučljivim za osobe koje pate od hipertenzije. Bogat je kalijumom, magnezijumom i kalcijumom, što pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.
Zahvaljujući prehrambenim vlaknima, doprinosi regulaciji nivoa holesterola, smanjujući time rizik od arteroskleroze. Takođe, antioksidansi prisutni u njemu, zajedno sa vitaminima A i E, štite ćelije od oštećenja i tako podržavaju borbu protiv kardiovaskularnih bolesti.
Grašak se preporučuje i osobama koje imaju dijabetes jer ima nizak glikemijski indeks i bogat je vlaknima. Ovo doprinosi sporijem apsorbovanju ugljenih hidrata, što rezultira postepenim, umesto naglim porastom nivoa šećera u krvi.
Recept za čorbu:
Potrebno:
- 1,5 šolja suvog graška
- 2 litre bujona
- celer, mirođija
- 1 praziluk
- 1 šargarepa
- So, začini po želji
Priprema:
- Potopiti grašak u dve litre vode i ostaviti preko noći.
- Ocediti grašak i staviti ga u veliki lonac. Preliti bujonom.
- Dodati iseckan celer, luk i šargarepu.
- Pustiti da proključa, pokriti i krčkati na lagonoj vatri dok grašak ne omekša, dodajući vodu po potrebi.
- Začiniti po ukusu.
- Smesu izblendirati, pa vratiti u lonac.
- Krčkati još nekoliko minuta.
- Ukrasiti mirođijom i poslužiti sa krutonima.
Pakovanje 600g Slavuj
Cena se redovno ažurira